18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Colegii i-au încredințat un nou mandat pentru muncă eficientă

Loading
Без рубрики Colegii i-au încredințat un nou mandat pentru muncă eficientă
Colegii i-au încredințat un nou mandat pentru muncă eficientă
consiliu-rezina

Foto: arhivă personală

Recent, membrii Consiliului interramural teritorial al sindicatelor (CITS) din raionul Rezina s-au întrunit în cadrul unei conferințe de dare de seamă și alegeri. Evenimentul, desfășurat în sala de ședințe a Consi­liului raional, a beneficiat de o prezență numeroasă, onorată și de către vicepreședinții raionului, Livia Scutaru și Gheorghe Botnaru, dar și de către reprezentantul CNSM, Nicolae Suruceanu, secretar confederal.

 

În debut, Vera Platon, președintele CITS, a menționat că în prezent organizația numără peste 5300 de membri, întruniți în 16 sindicate de ramură. În decembrie 2008, la momentul realegerii, din Con­siliul interramural teritorial făceau parte 12 sindicate de ramură. Pe parcursul celor cinci ani care au trecut de la alegere, prin efort comun, s-a reușit desfășurarea a opt seminare atât în raion, cât și la Institutul Muncii, cinci mese rotunde, mai multe întruniri cu participarea reprezentanților CNSM, toate acestea fiind menite să spo­rească nivelul de cunoștințe și implicare a sindicaliștilor. Ulterior, Vera Platon a procedat la o analiză detaliată a tuturor activităților desfășurate pe parcursul peri­oadei de mandat. De asemenea, dânsa le-a mulțumit colegilor pentru receptivitate și ajutor, urându-le implicare eficientă și pe viitor.

 

Consecințele muncii la negru

 

La dezbateri pe marginea raportului prezentat, au luat cuvântul mai multe persoane. Viorica Chetrari, președintele organizației sindicale de la gimnaziul Pri­piceni, a vorbit cu preponderență despre soarta, rolul și locul femeilor din mediul rural, implicarea lor în soluționarea mul­tiplelor probleme din societate. Ea a vor­bit și despre optimismul insuflat femeilor în urma activităților organizate de către liderii de sindicat, activități menite să le aducă clipe frumoase în viața monotonă, ce caracterizează azi satul moldovenesc.

Gheorghe Botnaru, vicepreședinte al ra­ionului pentru ramura agricolă, s-a referit la problema angajării la negru în agricul­tură, fenomen de care se fac vinovați atât angajatorii, cât și angajații. În context, Gheorghe Botnaru a spus că sindicatele trebuie să fie mai insistente și să le expli­ce oamenilor consecințele unei angajări la negru în câmpul muncii. Vicepreședintele raionului a vorbit și despre tinerii spe-cialiști, cărora, pentru angajare în sectorul real al economiei, li se solicită vechime în muncă. Dar de unde să o ia, dacă vin di­rect din facultate? Ducem lipsă de munci­tori calificați, iar elevii noștri merg masiv în instituții de învățământ superior, chiar dacă nivelul lor de cunoștințe nu cores­punde acestui statut.

„Există multe probleme în societate, dar dacă ne vom uni, iar sindicatul are menirea să consolideze, vom obține rezul­tate, astfel încât viața să fie mai ușoară – și la sat, și la oraș. Pentru că ce se întâmplă – în loc satele să se ridice la nivelul orașelor, avem orașe care degradează”, și-a încheiat discursul Gheorghe Botnaru, urându-le succese celor care vor fi aleși la conduce­rea Consiliului interramural.

 

Colaborare eficientă între sindicate și APL

 

Silvia Stratan, președintele Sindicatului Educației și Științei din raion, a menționat că pe viitor „ar trebui să conlucrăm mai mult cu APL la capitolul indemnizații, suplimente la salariu din bugetul local, pentru că salariile cadrelor didactice, ale lucrătorilor medicali, ale celor din cultură nu sunt atât de mari.

Cu părere de bine, nu avem restanțe istorice la plata salariului, nu s-au înre­gistrat traumatisme, accidente de muncă grave. Am fi vrut ca în soldul disponibil al raionului să se găsească ceva bani pentru stimularea cadrelor didactice care lucrea­ză cu elevii dotați, care participă și înre­gistrează succese la diferite concursuri”, și-a exprimat doleanțele Silvia Stratan, menționând și necesitatea susținerii din partea CNSM în unele probleme abordate în teritoriu.

Livia Scutaru, vicepreședinte al raionu­lui pe probleme sociale, a apreciat mun­ca sindicaliștilor, menționând că dânșii sunt „cei care rezolvă multiple probleme cu care se confruntă cetățenii în teritoriu. Avem multe probleme și diferite în toa­te domeniile de activitate și fiecare om se străduiește să le rezolve cum poate. Acolo unde avem un lider de sindicat energic, competent, și oamenii se adună în jurul lui și îl susțin. Rezultate foarte bune vom avea numai în urma unui efort comun – al oamenilor și al dumneavoastră, ca lideri în societate”, a mai spus Livia Scutaru.

Ludmila Gherasimenco, președintele sindicatului „Viitorul” din raion, s-a refe­rit la instruirea liderilor sindicali sub dife­rite aspecte, inclusiv cu susținerea CNSM. Dânsa a menționat și necesitatea de in­struire a membrilor de sindicat privind angajarea, securitatea în muncă etc.

Despre problemele angajaților din do­meniul sănătății a vorbit, în cunoștință de cauză, Nina Postu, liderul sindical de la Spitalul raional Rezina.

Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CSNM, s-a referit la faptul că, de acum încolo, președintele Consiliului interra­mural devine reprezentant al CNSM în teritoriu. Dânsul a apreciat și colaborarea dintre sindicate și administrația publică locală, care în cazul raionului este una destul de bună și eficientă, de asemenea s-a referit succint și la activitatea CNSM în 2013.

Vorbitorii au apreciat cu „foarte bine” activitatea Verei Platon în funcția de președinte al CITS Rezina, fiind unanimi în decizia de a o realege în funcție pentru un nou mandat.

 

Aculina POPA,

specialist în relații cu publicul și mass-media la Consiliul raional Rezina

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand