Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Organizația Internațională a Muncii (OIM) în R. Moldova și-au trasat obiectivele pentru anul 2022, cu intenția expresă de a intensifica colaborarea pe diverse direcții.
„Avem interese și prerogative comune și împreună vom reuși să realizăm mai multe lucruri”, a menționat Igor Zubcu, președintele CNSM, în cadrul unei întrevederi cu Ala Lipciu, coordonatoarea națională a OIM în Republica Moldova.
De asemenea, ei au discutat despre planul de activități comune pentru acest an. La întrunire a participat și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, un promotor al parteneriatului social bazat pe încredere reciprocă și bun cunoscător al domeniului muncii.
Igor Zubcu a vorbit despre rolul dialogului social și ce măsuri ar trebui întreprinse pentru promovarea muncii decente, a transparenței salariilor, siguranței și sănătății la locul de muncă, a măsurilor de prevenție și de combatere a discriminării la locul de muncă, precum și altele. Totodată, au fost menționate realizările sindicatelor, s-a vorbit despre proiectele în derulare sau cele care urmează să înceapă, cerințele înaintate în cadrul negocierilor cu partenerii sociali etc.
Partenerii sociali trebuie sensibilizați să respecte standardele internaționale în domeniul muncii
Un subiect important a constituit ratificarea mai multor convenții OIM, dar și respectarea prevederilor din convențiile deja ratificate. „Avem mai multe convenții OIM ratificate, dar este o problemă faptul că nu sunt puse în aplicare. La acest capitol mai avem de muncit cu partenerii sociali, ca să-i sensibilizăm să respecte standardele internaționale în domeniul muncii”, a menționat președintele CNSM.
Cei trei participanți la discuții au decis să facă front comun în promovarea dialogului social.
Ala Lipciu vorbește în detaliu despre realizările OIM împreună cu CNSM într-un interviu publicat în acest număr.