3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

CNSM şi FMI au făcut bilanţul colaborării din ultimii ani

Loading
Без рубрики CNSM şi FMI au făcut bilanţul colaborării din ultimii ani
brebing

Foto: CNSM

Săptămâna trecută, Confederaţia Na­ţională a Sindicatelor din Moldova a avut o întreve­dere cu misiunea Fondu­lui Monetar Internaţional (FMI) la care s-a discutat situaţia social-economică din ţară. Sindicatele au ce­rut soluţionarea mai mul­tor probleme stringente, precum majorări de salarii şi pensii sau introducerea unei grile de impozitare echitabilă. FMI a făcut re­comandări pentru creşte­rea economiei naţionale.

 

„Această întâlnire are o importanţă mare pentru noi, deoarece s-a făcut o evaluare a colaborării bila­terale cu FMI, din 2009 şi până în prezent. Am con­statat că există îmbunătă­ţiri, dar sunt şi probleme care încă trebuie soluţio­nate. În primul rând, e vor­ba de salarii. În dialogul cu partenerii sociali, vom insista în continuare pe introducerea cuantumului unic al salariului minim, astfel încât acesta să fie egal cu mărimea minimului de existenţă de 1500 de lei”, a declarat Mihail Hîncu, vi­cepreşedintele CNSM. Ac­tualmente, salariul minim pe ţară este în mărime de 600 de lei, cuantumul sa­lariului minim în sectorul bugetar e de 900 de lei şi cel din sectorul privat – de 1400 de lei.

 

intrevedere

Foto: vocea.md

 

Nicolay Gyorgyev, şe­ful misiunii FMI, este de părere că salariile trebuie majorate treptat, în limi­tele bugetului disponibil, să nu se formeze un deficit financiar în ţară, asemenea situaţiei din 2009. El a pre­cizat că investitorii acordă salarii mari doar pentru productivitate înaltă, iar RM mai are încă de lucru în acest sens.

În cadrul întrevederii, sindica­liştii au atras atenţia asupra unor probleme social-economice care cer o remediere cât mai rapidă. În primul rând, CNSM se arată în­grijorată că aproape 90% din nu­mărul total al pensionarilor au o pensie care acoperă aproximativ 60-65% din minimul de existenţă. De aceea, se propune introducerea unei formule unice de calculare a pensiilor, iar pensiile existente să fie revăzute.

Crearea locurilor noi de mun­că cu salarii decente şi combate­rea muncii „la negru” este un alt obiectiv care trebuie să fie realizat. „La insistenţa CNSM, în Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2011-2014 au fost prevăzute măsuri pentru combaterea acestui fenomen, spre regret însă lucru­rile nu s-au mişcat mult din loc şi „salariile în plic” se practică în continuare. Acest lucru e în detri­mentul formării bugetului de stat, al acumulării surselor în fondul de pensii şi mai ales, persoanele nu au perspectiva unei pensii decen­te pe viitor”, a spus Mihail Hîncu. Potrivit statisticii, în 2012 numărul celor care au muncit nelegal este de 340 mii de persoane.

 

g_cnsm

FMI recomandă menţinerea stabilităţii macroeconomice şi aplicarea reformelor structural

 

Reprezentanţii CNSM au vorbit şi despre necesitatea introducerii unei grile de impozitare a venituri­lor persoanelor fizice. Astfel, sindi­caliştii propun ca persoanele fizice care au acumulat un venit anual mai mare de 180 mii de lei să fie impozitaţi cu 25%, şi nu cu 18%, cât e în prezent. Totodată, valoarea minimului de existenţă să nu fie impozitat, pentru a exclude presi­unea fiscală asupra persoanelor cu venituri modeste.

„Moldova a parcurs în acest timp un drum foarte mare, în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. De fapt, în aceşti trei ani şi jumăta­te am observat o creştere cumulati­vă a PIB-ului, aceasta fiind cea mai mare în regiune şi a ajuns la 14%. Inflaţia a fost redusă şi s-a men­ţinut la acelaşi nivel pe toată pe­rioada cât am lucrat în Republica Moldova. În linii generale, venitu­rile reale ale populaţiei au crescut, dar este încă spaţiu de dezvoltare. Sarcinile de viitor ale Guvernului sunt de a menţine stabilitatea ma­croeconomică şi financiară a ţării, dar şi să facă reforme structurale pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri. Doar aceasta poate fi me­toda durabilă de creştere economi­că”, a accentuat Gyorgyev.

Sindicatele au cerut misiunii FMI să se implice în crearea unor condiţii mai favorabile de creditare a întreprinderilor mici şi mijlocii. În prezent, ratele dobânzilor la cre­ditele acordate mediului de afaceri sunt prea mari şi nu stimulează dezvoltarea economică. Mai mult, CNSM a propus să fie analizată posibilitatea creării unei bănci cu cota de stat care ar avea un fond de surse speciale pentru proiecte mari de relansare a economiei na­ţionale.

În răspuns, oficialul FMI a precizat: „Suntem de acord că do­bânzile sunt mari, chiar dacă rata de bază a BNM este mică. Bănci­le operează cu aceste dobânzi din cauza incertitudinilor şi riscurilor înalte. Dacă se va face reforma sis­temului judiciar, băncile vor fi mai dornice să reducă dobânzile, ştiind că orice litigiu se va rezolva uşor prin instanţa de judecată”.

 

fmi in RM

Foto: vocea.md

 

Nikolay Gyorgyev a spus că deşi Republica Moldova a înregistrat o creştere economică de 3,5% în primul trimestru al anului curent, principalul motor de creştere eco­nomică rămâne, spre regret, con­sumul intern, iar mediul de afaceri şi investiţiile nu sunt suficient de încurajate.

La întrevedere, Nikolay Gye­orguiev l-a prezentat conducerii CNSM pe noul şef al misiunii FMI în RM, Max Alier, funcţionar în cadrul Departamentului European al FMI. Alier a menţionat că in­stituţia pe care o reprezintă se va axa şi în continuare pe subiecte de interes comun în vederea depăşirii provocărilor şi realizării obiective­lor stabilite în cooperarea cu Re­publica Moldova.

Menţionăm că R. Moldova are un program cu FMI pe trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susţinut de un credit în va­loare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 270 milioane de DST (cir­ca 415 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2013, o perioadă de graţie de 5,5 ani şi un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care pre­vede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment 1,15 la sută), un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de 4,5 ani.

Programul respectiv trebuia să fie finalizat acum două luni, dar Republica Moldova nu şi-a înde­plinit obligaţiile prevăzute în docu­ment şi reprezentanții fondului au întrerupt discuțiile cu autoritățile moldoveneşti. Astfel, RM a ratat 76 milioane de dolari pentru comple­tarea rezervelor valutare ale Băncii Naționale a Moldovei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand