3 iulie 2024
Chisinau
Social

CNSM pune accent pe instruirea continuă a formatorilor sindicali

Loading
Social CNSM pune accent pe instruirea continuă a formatorilor sindicali
CNSM pune accent pe instruirea continuă a formatorilor sindicali
sindicate.md

În perioada 15-18 aprilie, un grup de formatori sindicali din țara noastră a participat la un nou Modul de instruire, al II-lea, parte a cursului de perfecționare a formatorilor sindicali, organi­zat de CNSM în cadrul proiectu­lui „Abilitarea forței de muncă din Moldova: consolidarea sin­dicatelor și promovarea drep­turilor lucrătorilor în contextul aderării la Uniunea Europea­nă”, implementat cu susținerea Agenției Daneze pentru Dez­voltarea Sindicatelor (DTDA) și New Democracy Fund.

Obiectivul general al proiec­tului „Abilitarea forței de muncă din Moldova: consolidarea sindi­catelor și promovarea drepturilor lucrătorilor în contextul aderării la Uniunea Europeană” vizează con­solidarea rolului mișcării sindicale în Republica Moldova și abilitarea sindicatelor în promovarea mai efi­cientă a drepturilor lucrătorilor.

Prezent la lansarea Modulului II de instruire, Igor Zubcu, președintele CNSM, a mulțumit Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindi­catelor, New Democracy Fund, pre­cum și expertului danez Jan Køhler Nielsen, pentru suportul acordat în cadrul acestui proiect.

„Pentru CNSM, diseminarea informațiilor și a cunoștințelor obținute de către participanții la pro­iect este de o importantă majoră. Acestea au menirea de a promo­va solidaritatea, democrația, in-dependența și spiritul de echipă al mișcării sindicale. Le doresc formabililor mult succes la cea de a II-a etapă a proiectului, pentru a obține noi realizări pe tărâmul educației sindicale și, ulterior, îm­preună, conjugându-ne eforturile, să consolidam mișcarea sindicală națională”, a subliniat Igor Zubcu.

Reamintim că 15 formatori sin­dicali au participat la Modulul I al cursului de perfecționare a forma­torilor sindicali, desfășurat în peri­oada 11-14 decembrie 2023, în ca­drul căruia au fost puse în discuție următoarele subiecte: metode de instruire, public speaking, utiliza­rea mijloacelor de instruire, elabo­rarea unui curriculum, proiectarea unui curs de instruire. Toate aceste tematici au fost prezentate deose­bit de interesant de către expertul Jan Køhler Nielsen, consultant de program pe domeniul instruire și educație în cadrul Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor.

Drept continuitate și aplicare în practică a celor însușite, în perioa­da februarie-martie anul curent, 14 formatori au desfășurat câte o activitate de instruire cu participa­rea a cel puțin 20 de sindicaliști.

Printre tematicile discutate în cadrul acestor instruiri s-au numă­rat:

  • Rolul sindicatelor în proce­sul de armonizare a legislației Re­publicii Moldova la cea a Uniunii Europene;
  • Sporirea capacităților sindi­catelor de a asigura respectarea drepturilor în domeniul protecției social-economice;
  • Contractul individual de mun­că și contractul colectiv de mun­că (modificări și completări în legislație);
  • Dialogul social pentru muncă decentă;
  • Pregătirea procesului de ne­gocieri colective ș. a.

Participanții la Modului II de instruire vor efectua o recapitula­re a temelor studiate în Modulul I, vor aborda subiecte teoretice și practice legate de abordarea sis­temică a elaborării programelor de formare și planificarea acesto­ra, vor face schimb de experiență cu privire la activitățile de forma­re desfășurate și vor elabora noi proiecte de formare care vor fi analizate de către participanți.

În context, menționăm că echi­pa de formatori de care dispune CNSM întrunește 27 de forma­tori naționali și 16 formatori de ra­mură.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand