Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) își exprimă îngrijorarea și, totodată, condamnă reformele legislației muncii, promovate de Guvernul Ucrainei, fără o consultare adecvată a partenerilor sociali, care au drept scop liberalizarea excesivă a drepturilor angajatorilor în relațiile lor cu salariații.
Or, CNSM împărtășește pe deplin indignarea sindicatelor din Ucraina, provocată de lipsa dialogului dintre partenerii sociali pe marginea acestor reforme.
Reformele propuse de autoritățile de resort, sub pretextul atragerii in-vestițiilor, al echilibrării drepturilor și intereselor dintre salariați și angajator, îmbunătățirii activității sindicale, le considerăm contrare normelor dreptului internațional, care vizează: regimul de muncă și de odihnă; interzicerea concedierii nejustificate a salariatului; dreptul la plata cel puțin dublă pentru munca suplimentară; dreptul la indemnizația de concediere; dreptul la negocieri colective; dreptul la un loc de muncă stabil; dreptul reprezentanților salariaților de a participa la procesul de elaborare a proiectelor de acte normative în domeniul muncii, social-economic și altele.
Aceste reforme, potrivit sindicatelor din Ucraina, în esență, au drept scop exploatarea prin muncă a cetățenilor ucraineni, în favoarea businessului și a corporațiilor multinaționale, fapt care este absolut inadmisibil. Or, asemenea reforme nu se încadrează nici prin prisma Acordului de asociere UE – Ucraina.
Modificările promovate de Guvernul Ucrainei în domeniul dreptului muncii, cu siguranță, vor provoca nemulțumiri, conflicte colective de muncă în masă, dar și emigrarea forței de muncă.
Adoptarea de către Parlamentul Uc-rainei a reformelor propuse recent de Guvern, cu toate riscurile evidențiate de sindicatele din Ucraina, va justifica suplimentar cele declarate de secretarul general al ITUC, Sharan Burrow, că „Guvernul Ucrainei ia partea oligarhilor și corporațiilor multinaționale împotriva lucrătorilor, publicului și sindicatelor”.
În acest context, CNSM invită autoritățile de resort ale Ucrainei ca în procesul de modificare a legislației muncii să asigure respectarea drepturilor și a intereselor de muncă ale cetățenilor (salariaților), principiile parteneriatului social în sfera muncii, precum și normele dreptului internațional la care Ucraina este parte.
Menționăm că Sharan Burrow, secretar general al Confederației Inter-naționale a Sindicatelor (ITUC), și Luca Visentini, secretar general al Confe-derației Europene a Sindicatelor (ETUC), au expediat autorităților din Ucraina o scrisoare în care condamnă reformele legislației muncii, promovate de Guvernul Ucrainei.
10 ianuarie 2020
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare