18 September 2024
Chisinau
Social

CNSM, alături de experții implicați în crearea Comitetului Economic și Social în Moldova

Loading
Social CNSM, alături de experții implicați în crearea Comitetului Economic și Social în Moldova
CNSM, alături de experții implicați în crearea Comitetului Economic și Social în Moldova
sindicate.md

În drumul nostru spre Europa, pri­oritizăm și încurajăm pacea socia­lă, prin conlucrare și dialog trans­parent. În acest sens, Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM) a fost prezentă în una din zilele trecute la masa rotundă organizată de Societatea Civilă pen­tru Integrarea Europeană. Împreu­nă cu experți ai instituțiilor statului, au fost discutate oportunitățile pe care le-ar aduce societății crearea în Republica Moldova a Comitetului Economic și Social.

„Vă încurajăm să lucrați în continuare pentru a dezvolta platforma de colaborare a societății civile, iar Biroul rămâne deschis pentru orice conlucrare, în vederea unui parcurs european participativ”, a subliniat Rodica Jereghi, șefa Direcției afaceri euro­pene și șefă adjunctă a Biroului pentru Inte­grare Europeană.

 

Există oportunitatea de a prelua cele mai bune practici din țările europene

 

Un alt moment discutat în cadrul eveni­mentului a fost importanța conștientizării faptului că, odată creată, instituția nu le va exclude pe celelalte existente, ci le va ajuta să fie mai active. Atuul Republicii Moldo­va, ca țară candidată la aderarea la UE este oportunitatea de a prelua cele mai bune practici din țările europene, unde există câte un astfel de Comitet Economic și Social. Or, un astfel de Comitet este  garantul conec­tării instituțiilor publice la problemele cu care se confruntă societatea civilă. Potrivit experților, procesul de creare a unei astfel de instituții este unul anevoios, iar acum ne aflăm la etapa inițială de discuții. Urmează consultări cu patronatele, cu restul societății civile și cu membri ai ministerelor. Totoda­tă, vor fi căutate modalități de finanțare din bugetul de stat, inclusiv din fonduri UE, în perioada de preaderare, pentru fortificarea mecanismului actual.

România, exemplu concludent

România este un exemplu în acest sens, iar în cadrul mesei rotunde experții invitați au oferit exemple concrete de bune prac­tici și lecții învățate. La eveniment a parti­cipat Dumitru Fornea, secretar general al Confederației Naționale Sindicale Meridian, din România, co-președinte al Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Re­publica Moldova din partea UE, membru al Comitetului Economic și Social European, iar online a participat la discuții Bogdan Simion, președintele  Consiliului  Econo­mic și Social din România. Ei au comunicat despre experiența României privind crearea și funcționarea Consiliului Economic So­cial, precum și despre toate etapele care sunt necesare de parcurs pentru ca un ast­fel de comitet instituit în țara noastră să funcționeze după modelul Comitetului Eco­nomic și Social European.

În mesajul adresat participanților la masa rotundă, Igor Zubcu, președintele CNSM, a accentuat că crearea Comitetului Economic și Social în Republica Moldova va contribui la consolidarea dialogului social, la impulsi­onarea interacțiunii dintre partenerii sociali și reprezentanții societății civile pentru a soluționa problemele cu care se confruntă societatea. Președintele CNSM s-a arătat convins că înființarea acestui Comitet va aduce un plus de valoare procesului de in­tegrare europeană a Republicii Moldova, va fortifica democrația și rolul societății civile.

Nota de poziție a CNSM

De asemenea, CNSM, în persoana luiSergiu Iurcu, consilier superior în Departa­mentul protecție social-economică, a pre­zentat o notă de poziție privind oportuni­tatea creării acestui comitet. El a menționat provocările în ceea ce privește dialogul dintre autorități și societatea civilă, cum funcționează și care sunt atribuțiile Comi­tetului Economic și Social în UE, situația actuală în ceea ce privește dezvoltarea di­alogului cu societatea civilă din perspectiva aderării Republicii Moldova la UE. Totodată, CNSM a venit și cu concluziile de rigoare.

„Pentru a remedia provocările identifica­te, este important să se instituie un cadru instituțional permanent și robust, care facili­tează dialogul și colaborarea dintre societa­tea civilă și autoritățile publice, indiferent de schimbările politice, reforme instituționale sau schimbări ale funcționarilor publici. Acest cadru ar trebui să fie susținut de per­soane calificate și dedicate pentru relația cu organizațiile societății civile, asigurându-se o coordonare mai eficientă și o abordare mai comprehensivă a nevoilor diverse ale organizațiilor societății civile.

Dacă e să urmăm experiența oferită de Uniunea Europeană în domeniul relaționării cu societatea civilă, atunci pentru Republi­ca Moldova este necesar să fie preluat ca model Comitetul Economic și Social Euro­pean. Aici se pot întruni toate organizațiile reprezentative ale societății civile pentru a-și expune viziunile și opiniile, inclusiv să participe la procesul de elaborare de docu­mente de politici și normative cu propuneri concrete prin prezentare de avize.

 

Pentru R. Moldova, este necesar să fie preluat ca model Comitetul Economic și Social European

 

Crearea CES, desigur, trebuie să parcur­gă anumite etape: elaborarea unui concept despre rolul și atribuțiile CES; elaborarea și promovarea cadrului legal național ce ar reglementa activitatea acestei struc­turi; instituirea organizației, prin angajarea personalului specializat, inclusiv realizarea procedurii de delegare a membrilor părților societății civile; reglementarea procedurilor interne și relații cu alte instituții ale CES”, se menționează în nota de poziție a CNSM.

Precizăm că, la nivel de UE, funcționează Comitetul Economic și Social European (CESE) – organism consultativ al UE, care contribuie la consolidarea legitimității de­mocratice și a eficacității Uniunii Europene, oferind organizațiilor societății civile din statele membre posibilitatea să își exprime punctele de vedere la nivel european și să contribuie la o mai bună adaptare a politi­cilor și legislației europene la realitățile eco­nomice, sociale și civice.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand