
Foto: vocea.md
Recent, reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au avut o întrevedere cu experții de la Echipa Economică Germană din Moldova (GET Moldova), în cadrul căreia au fost analizate posibilitățile de depășire a barierelor în calea investițiilor în țara noastră. Experții germani au prezentat unele propuneri de modificare a legislației muncii, și anume ceea ce ține de termenul de probă la angajare a salariaților necalificați, concediul de îngrijire a copilului de la 3 până la 6 ani, precum și concedierea nemotivată a angajatului.
Bariere în domeniul reglementării muncii
Jorg Radeke, expert GET Moldova, a relevat că pentru a investi în domeniul reglementării muncii există anumite bariere printre care – corupţia și birocrația îndeosebi în sistemul judecătoresc. „Este o problemă pentru toţi angajatorii, inclusiv pentru cei străini. Am discutat cu persoane din Germania şi din Franţa, unde există un nivel înalt de protecţie a muncitorilor şi sunt de acord că stipularea în lege a termenului de probă nu ajută pe nimeni, dimpotrivă poate duce la angajarea neoficială”.
Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a precizat, în cadrul acestei întâlniri că: “experții germani au venit cu unele modificări, propuneri, completări la îmbunătățirea legislației muncii pornind de la practica internațională, mai cu seamă din Germania. În context, s-au menționat trei aspecte de bază ce țin de termenul de probă la angajarea salariaților necalificați, concediul de îngrijire a copilului și concedierea nemotivată a angajatului. Scopul acestei întrevederi a fost definitivarea investigațiilor realizate de experții germani. Noi vom continua să colaborăm cu experții germani, deoarece practica lor este amplă, economia este stabilă și legislația reflectă o realitate ce ține de respectarea bunei credințe, a independenței și democrației”.
![]() |
Constituţia ţării nu ne permite să diminuăm drepturile fundamentale ale omului |
În același context, Ion Preguza, șeful Departamentului juridic din cadrul CNSM, a subliniat că problemele abordate de exper-ții germani sunt bine cunoscute de către sindicate. Nu este simplu de a exclude anumite drepturi juridice ale salariaţilor din dome-niul muncii, ceea ce a devenit o tradiție în reglementarea raporturilor de muncă. Mai mult, Constituţia ţării nu ne permite să diminuăm drepturile fundamentale ale omului.
„Este bine cunoscut că normele dreptului internațional îndeamnă insistent investitorii străini să se adapteze la legislația națională a țării respective. La capitolul drepturile şi interesele de muncă ale salariaţilor, sindicatele sunt dispuse să discute orice propunere din domeniul legislaţiei muncii, având la bază prevederile directivelor UE și ale Convenției Organizației Internaționale a Muncii, ratificată de Republica Moldova. Cât privește propunerile experţilor germani, consider că motivația concedierii unui salariat în perioada de probă trebuie să existe, la acest capitol însă e important să ne conducem de prevederile Convenției Internaționale a Muncii”.
În altă ordine de idei, Ulrike Bechmann a menţionat că, pentru a nu dezavantaja femeile și mamele tinere în ceea ce ține de piața muncii, experții GET Moldova susțin că este necesar de a alinia durata și condițiile concediului de maternitate la practica internațională. Aceasta include reducerea concediului la trei ani, precum și stabilirea condițiilor privind împărțirea concediului și anunțarea perioadei în prealabil.
Mamele trebuie protejate
Ion Preguza a accentuat că termenul stabilit pentru concediul de îngrijire a copilului de la 3 la 6 ani este un drept, nu o obligație. „Fiecare femeie decide pentru ea cât timp să stea în concediu pentru îngrijirea copilului – un an, trei sau șase ani. Suntem de acord că cele care decid să stea șase ani acasă își pierd din calificare. De aceea, am venit cu propunerea să reducem până la patru ani concediul de îngrijire a copilului. Trebuie protejate mamele care sporesc natalitatea țării, nu să le reducem din drepturi. Totuși, vom examina propunerea experților de a introduce în legislația muncii obligativitatea de anunțare în prealabil a perioadei ieșirii din concediul de îngrijire a copilului”, a adăugat Preguza.
GET Moldova acordă sfaturi Guvernului Republica Moldova și altor autorități de stat, cum ar fi Banca Națională, privind un spectru larg de probleme ce țin de politici economice de ordin economic. Lucrările lor analitice se prezintă și se discută în cadrul ședințelor regulate cu factorii de decizie la nivel înalt. GET Moldova este finanțată de Ministerul Federal de Economie și Energie al Germaniei în cadrul programului TRANSFORM și succesorul acestuia.