3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Clauza de neconcurență în contractul de muncă: drepturi și obligații

Loading
Cetăţeanul şi legea Clauza de neconcurență în contractul de muncă: drepturi și obligații
Clauza de neconcurență în contractul de muncă: drepturi și obligații
albnegru.online

După trei luni de la angajarea mea în serviciu, angajato­rul propune insistent să includă în contractul individual de muncă o clauza specifică de neconcurență, prin care să fiu obligat ca, după încetarea contractului individual de muncă, să nu prestez o asemenea activitate la o altă întreprindere. Vă rog să ne spuneți ce reprezintă clau­za de neconcurență și care sunt drepturile și obligațiile mele în această situație? În ce cazuri salariatul poate re­fuza sau înceta clauza de neconcurență?

Alexandru Cebotari, Orhei

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Cu referire la clauze specifice ale contractului individual de muncă, art. 51 alin. (1) din Codul muncii stabilește că, în afara clauzelor ge­nerale prevăzute la art.49, părțile pot negocia și include în contractul individual de muncă clauze specifice (inclusiv clauza de neconcurență), care nu contravin legislației în vigoare.

Este necesar de precizat că clauzele specifice pot fi negociate de părți nu numai la momentul încheierii contractului individual de mun­că, ci și ulterior, adică și după angajarea în serviciu.

Astfel, potrivit prevederilor art.53 prim din Codul muncii (introdus prin Legea nr. 243 din 28.07.2022), părțile pot negocia o clauză de neconcurență, prin care salariatul se obligă ca după încetarea contrac­tului individual de muncă să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angaja­torul său, pe perioada negociată de părți, dar nu mai mult de un an. Așadar, o clauză de neconcurență a contractului individual de muncă poate fi stabilită numai prin negocierea între părți.

De precizat este și faptul că dispoziția normei prenotate nu specifică forma prestării activității (adică în bază de contract individual de muncă sau de contract civil etc.), care se află în concurență cu cea prestată la angajatorul său.

Pe parcursul perioadei stabilite pentru clauza de neconcurență, an­gajatorul îi achită salariatului o indemnizație lunară, a cărei mărime va fi negociată de salariat și angajator, dar care nu va fi mai mică de 50% din salariul mediu lunar al salariatului.

 

O clauză de neconcurenţă care interzice salariatului în totalitate exercitarea profesiei sale va fi considerată nulă

 

Totodată e de remarcat că, în conformitate cu alin. (2) al art. 53 prim din Codul muncii, o clauză de neconcurenţă care interzice salariatului în totalitate exercitarea profesiei sale (conform diplomelor sale de stu­dii) va fi considerată nulă. În acest sens, art. 12 din Codul muncii con­cretizează suplimentar că clauzele din contractele individuale de mun­că, din contractele colective de muncă și din convențiile colective sau din actele juridice, care înrăutățesc situația salariaţilor în comparație cu legislația muncii, sunt nule și nu produc efecte juridice.

Clauza de neconcurență trebuie să prevadă expres aria geografică a unităților administrativ-teritoriale pentru care se aplică, activitățile pen­tru care este valabilă (de exemplu, activități din domeniul comerțului, al construcțiilor etc.), perioada pentru care își produce efectele, cuan­tumul indemnizației de neconcurență lunară, termenele și modul de plată a acesteia.

În contextul întrebării adresate, menționăm că, pentru încălcarea clauzei de neconcurenţă, salariatul, în conformitate cu prevederile alin. (3) al art. 53 prim din Codul muncii, urmează să restituie indemnizația primită și să recupereze angajatorului prejudiciul cauzat.

Dacă părțile nu au prevăzut altfel prin clauza de neconcurență (cum ar fi modul de încetare a acestei clauze de către angajator), cu condiția notificării și a plății a trei indemnizații lunare, angajatorul poate înceta unilateral clauza de neconcurență. Notificarea de încetare va produce efecte numai pentru viitor.

Cu referire la încetarea clauzei de neconcurență de către salariat, alin. (5) al aceluiași articol din Codul muncii, de asemenea, dispune că dacă părțile nu au prevăzut altfel prin clauza de neconcurență, cu condiția notificării în formă scrisă, salariatul poate înceta clauza de neconcurență în cazul în care angajatorul întârzie, cel puțin cu o lună, achitarea indemnizației.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand