7 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Clauza de confidențialitate. Concediul suplimentar, în aceleași condiții

Loading
Cetăţeanul şi legea Clauza de confidențialitate. Concediul suplimentar, în aceleași condiții
Clauza de confidențialitate. Concediul suplimentar, în aceleași condiții
green-itconsulting.com
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Clauza de confidențialitate

 

Angajatorul a inclus în contractul individual de muncă o prevedere care mă obligă să nu divulg informații cu carac­ter comercial pe perioada angajării și 3 ani după încetarea contractului. Ce înseamnă clauză de confidențialitate și care sunt condițiile de aplicare a acesteia?

Constantin Mereuță, Chișinău

 

Clauza de confidențialitate poate fi inclusă în contractul individu­al de muncă numai în urma negocierilor dintre salariat și angajator. Mai mult decât atât, potrivit art. 51 din Codul muncii, în cazul în care părțile au convenit asupra unei clauze specifice, pentru respectarea acesteia, salariatul poate beneficia de dreptul la o indemnizație speci­ală şi/sau de alte drepturi, conform contractului individual de muncă. Angajatorul urmează să țină cont și de faptul că această clauză, dacă părțile au convenit, se stabilește pe toată durata contractului indivi­dual de muncă şi timp de cel mult doi ani (nu trei, ca în cazul Dvs.) după încetarea acestuia să nu divulge date sau informații de care an­gajatul a luat cunoștință în perioada executării contractului individual de muncă. Nerespectarea clauzei de confidențialitate atrage obligarea părții vinovate la repararea prejudiciului cauzat.

 

Concediul suplimentar, în aceleași condiții

 

Care sunt condițiile pentru acordarea concediului suplimen­tar, ori acesta poate fi acordat aparte de concediul de odihnă anual de bază?

Valentina Busuioc, Chișinău

 

Concediile suplimentare, cum ar fi cele pentru condiții de muncă vătămătoare, pentru vechime în muncă în unitate, pentru munca în schimburi și altele, fac parte din categoria concediilor de odihnă anu­ale. Legislația nu prevede o procedură specială cu privire la acordarea concediilor de odihnă suplimentare. În această ordine de idei, art. 121 din Codul muncii a fost completat cu alin. (6) prin Legea nr. 157 din 20.07.2017, care dispune că concediile de odihnă anuale suplimentare se alipesc la concediul de odihnă anual de bază. Prin urmare, conce­diul de odihnă suplimentar se acordă în aceleași condiții ca și con­cediul de odihnă anual de bază, ținându-se cont de particularitățile reglementărilor legale cu privire la programarea concediilor, durata acestora sau calcularea vechimii în muncă, ce oferă dreptul la conce­diu de odihnă suplimentar etc.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand