3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Cînd concediul neplătit devine o obligaţie a angajatorului? Munca prin cumul poate fi limitată

Loading
Cetăţeanul şi legea Cînd concediul neplătit devine o obligaţie a angajatorului? Munca prin cumul poate fi limitată
Cînd concediul neplătit devine o obligaţie a angajatorului? Munca prin cumul poate fi limitată
concediu

Foto: biglion.ru

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

În unele cazuri, concediul neplătit devine o obligaţie a angajatorului

 

guestion

Are angajatorul dreptul să refuze acordarea con­cediului pe cont propriu sau să amâne acordarea acestuia?

 

Ludmila Romanescu, Chișinău

 

Art. 120, alin. (1) din Codul muncii prevede că, din motive familia­le şi din alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, salariatului i se poate acorda, cu consimţământul angajatorului, un concediu ne­plătit cu o durată de până la 60 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre).

Cu alte cuvinte, acordarea concediului pe cont propriu, în baza unei cereri scrise, este un drept al angajatorului, dar devine obligație a acestuia (a angajatorului) doar în anumite cazuri speciale indicate în lege.

Drept exemplu putem cita dispoziția alin. (2) al art. 120 din Co­dul muncii, care dispune că „unuia dintre părinţii care au doi şi mai mulţi copii în vârstă de până la 14 ani (sau un copil invalid), părinţi­lor singuri necăsătoriţi care au un copil de aceeaşi vârstă li se acordă anual, în baza unei cereri scrise, un concediu neplătit cu o durată de cel puţin 14 zile calendaristice”. Astfel, în asemenea situații, angaja­torul este obligat să acorde acest concediu.

Cât privește amânarea acordării concediului neplătit pentru o altă dată (lună), angajatorul poate doar să propună salariatului acest fapt. Or, perioada acordării concediului neplătit este determinată de către salariat, dar nu de angajator.

 

Munca prin cumul poate fi limitată pentru unii salariaţi

 

guestion

Pentru care categorii de salariați poate fi limita­tă munca prin cumul?

 

Eugenia Postovan, Cahul

 

Potrivit art. 269 din Codul muncii, munca prin cumul poate fi limitată numai pentru salariații cu anumite profesii, specialități și funcții, cu condiții și regim de muncă deosebite, a căror muncă prin cumul ar putea pune în pericol sănătatea sau securitatea procesului de producţie.

Din aceste considerente, la angajarea prin cumul la lucrări cu condiții de muncă grele, vătămătoare și/sau periculoase, angajatorul trebuie să solicite de la persoana respectivă prezentarea certificatu­lui medical (art. 270 din Codul muncii).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand