Un şir de reacţii au fost provocate în rândul cititorilor ziarului „Vocea poporului” de informaţiile privind recenta majorare a preţurilor la un şir de medicamente comercializate în ţara noastră. Unii dintre cititori au dorit să afle care este ponderea cheltuielilor suportate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru medicamentele compensate.
La solicitarea noastră, reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină au făcut publică o informaţie potrivit căreia, în 2015, volumul total al cheltuielilor pentru medicamentele parţial sau integral compensate a fost de 279 mln. 720 de mii de lei, cu aproape 36 la sută mai mult faţă de 2014.
Majorarea volumului de cheltuieli pentru medicamente compensate este explicat prin creşterea semnificativă a numărului de beneficiari în cadrul unor categorii de compensare. La aceasta a contribuit şi majorarea cu 20 la sută, începând cu noiembrie 2015, a ratei de compensare a unor medicamente destinate tratamentului bolilor cardiovasculare, precum şi tendinţa de creştere continuă a preţurilor la medicamentele compensate integral.
Potrivit celor de la CNAM, fiecare al şaselea moldovean a beneficiat, în anul trecut, de medicamente compensate. Din numărul total de peste 590 de mii al acestor beneficiari, cei mai mulţi au primit produse farmaceutice pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, preparate antidiabetice orale şi insulină.
Lista medicamentelor compensate cuprinde, în prezent, 87 de denumiri comune internaţionale. Aceste preparate sunt destinate bolnavilor de diabet zaharat, cu afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, oftalmologice, respiratorii etc. Totodată, cu preparate compensate sunt asigurate gravidele şi copiii cu vârsta de până la cinci ani.
Pentru a beneficia de preparate compensate integral sau parţial,
medicul de familie sau, după caz, medicul endocrinolog, psihiatru sau neurolog eliberează o reţetă. Pentru eliberarea medicamentelor compensate, în anul trecut, au fost contractaţi 253 de prestatori de servicii farmaceutice.
Fondul de bază al asigurării obligatorii de asistenţă medicală alocat în 2015 pentru achitarea serviciilor medicale, inclusiv pentru medicamentele compensate, a fost de aproximativ 4,9 miliarde de lei. Fondul de bază deţine 95 la sută din mijloacele totale provenite din asigurările obligatorii de asistenţă medicală.
Aproape jumătate din mijloacele fondului de bază sunt alocate pentru serviciile prestate în cadrul asistenţei medicale spitaliceşti, după care urmează cele acordate la nivelul asistenţei medicale primare. Totodată, a cincea parte din fondul de bază a fost utilizată pentru acoperirea cheltuielilor privind serviciile acordate în cadrul asistenţei medicale urgente, celei specializate de ambulatoriu, serviciile de înaltă performanţă şi îngrijirile medicale la domiciliu.