23 septembrie 2023
Chisinau
Social

Cetățenii vor avea acces la mai multe servicii medicale gratuite

Loading
Social Cetățenii vor avea acces la mai multe servicii medicale gratuite
Cetățenii vor avea acces la mai multe servicii medicale gratuite
uffieldhealthcareers.com

Volumul de servicii medicale presta­te din mijloacele fondurilor asigură­rii obligatorii de asistență medicală va fi extins. Astfel, cetățenii asigurați vor avea acces la mai multe servicii medicale gratuite, esențiale pentru diagnosticare și tratament cores­punzător. Modificările la Progra­mul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate de Guvern, în cadrul unei ședințe.

Datorită modificărilor operate la Pro­gramul unic, medicii de familie vor pu­tea elibera bilete de trimitere pentru mai multe servicii medicale necesare pentru stabilirea diagnosticului. Toate persoa­nele vor avea acces la anestezie în cazul efectuării procedurilor de diagnostic și tratament invaziv, precum colonoscopie, bronhoscopie, puncție, biopsie etc.

De asemenea, conform modificări­lor, nu doar pacienții cu maladii onco­logice vor putea beneficia de protezare oculară gratuită, în caz de anoftalmie, defect parțial sau total al globului ocular, dar și persoanele cu alte boli. Totodată, toți pacienții vor beneficia gratuit de proteze oro-maxilo-faciale individuale.

În lista serviciilor de înaltă performanță au fost incluse metode moderne de investigații, precum testarea citoge­netică prin FISH, necesară pentru dia­gnosticarea leucemiei acute și cronice, dar și a limfoamelor maligne. Testarea citogenetică este indicată și pentru di­agnosticarea altor tipuri de cancer, pre­cum cel pulmonar, ovarian etc. Până acum, pacienții trebuiau să achite pen­tru aceste investigații.

De asemenea, investigația PET CT (tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu computer tomografic) va fi efectuată tuturor persoanelor pentru a evalua eficacitatea tratamentului în ca­zul patologiilor oncologice.

Pentru a diversifica metodele de di­agnostic și a reduce povara financiară asupra pacienților, a fost extins spectrul de investigații pentru determinarea pa­rametrilor bacteriologici, imunologici, investigaţii citomorfologice şi histopa­tologice, investigaţii radiologice etc.

În plus, vor fi compensate dispoziti­vele medicale, inclusiv cele pentru de­terminarea glicemiei, pungile colectoare pentru stome, urostome și exoprotezele mamare.

Cheltuielile pentru punerea în aplica­re a modificărilor propuse la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost prevăzute în buge­tul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medical (FAOAM) pentru anul 2022.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand