22 November 2024
Chisinau
Social

Cetățenii Republicii Moldova, îngrijorați de sărăcie și de lipsa locurilor de muncă

Loading
Social Cetățenii Republicii Moldova, îngrijorați de sărăcie și de lipsa locurilor de muncă

Aproape 50 la sută din­tre cetăţenii Republicii Moldova consideră că reformele implementa­te în Republica Moldova sunt ineficiente.

tv8.md

Astfel, cele mai mari îngrijorări ale oamenilor rămân a fi sărăcia, lipsa lo­curilor de muncă, corupţia şi instabilitatea politică. Cel puţin asta relevă datele unui sondaj prezentat miercuri de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republi­ca Moldova, realizat pe un eşantion de peste o mie de persoane.

Peste 43 la sută din respondenţi consideră că situaţia economică din Re­publica Moldova nu s-a schimbat în ultimii cinci ani, iar autorităţile ar trebui să depună mai multe eforturi pentru ca reformele imple­mentate să fie simţite de oameni.

În acelaşi timp, noile schimbări politice ale anu­lui 2017 au fost percepute pozitiv în societate. Astfel, peste 50 la sută din cetă­ţeni consideră că reforma Guvernului, prin care a fost redus numărul de ministe­re şi agenţii, va îmbunătăţi administrarea generală a statului şi va conduce la crearea unui mediu de afaceri mai stabil. În cazul unui referendum cu privi­re la schimbarea sistemu­lui electoral, majoritatea respondenţilor, adică 33 la sută, consideră că votul mixt este cel mai potrivit pentru Republica Moldo­va. Puţin peste 22 la sută dintre cetăţeni rămân în favoarea votului pe liste de partid, iar 20 la sută se pro­nunţă în favoarea votului uninominal.

Biserica se bucură de cea mai mare încredere în rân­durile populaţiei, în timp ce mass-media se bucură de încrederea a peste șapte la sută din cetăţeni. 7,6% din moldoveni au declarat că au încredere în jurnaliști și instituțiile media, iar 4,9% – în organizațiile neguver­namentale. Pe poziții mai joase au fost poziționate organizațiile internaționale cu sediul în Republica Mol­dova, armata, poliția, sis­temul bancar, sindicatele, justiția, Guvernul, Comisia Electorală Centrală, Parla­mentul – cu un procentaj mai mic. De menționat că partidelor politice din țară nu le-a reușit să capete în­crederea cetățenilor Repu­blicii Moldova, acestea fiind plasate pe ultima poziție, cu un procentaj minim de 0,4 procente.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand