
Foto: biomasa.md
„Am citit mai demult în paginile ziarului „Vocea poporului” despre faptul că, în următorii ani, vom putea să ne încălzim iarna cu biocombustibil produs în ţara noastră, care va costa mai puţin decât gazul şi cărbunele şi nu se va polua atmosfera. Iarna trecută, am cumpărat câţiva saci cu brichete dintr-o localitate vecină şi, chiar dacă preţul era ceva mai mic decât cel al cărbunilor, de exemplu, căldura provenită de la ele era mult mai puţină. Din discuţiile cu alte persoane, am înţeles că se întâmplă ca brichetele să fie şi de calitate înaltă. Aş vrea să ştiu ce măsuri întreprind autorităţile statului pentru a proteja consumatorii de biocombustibil şi ce ar trebui să facă ei înşişi, care le sunt drepturile în situaţia descrisă?
Galina Radu, Străşeni”
Potrivit unui regulament aprobat de Guvern în 2013, producătorii moldoveni de biocombustibil urmau să fie obligaţi, începând cu 1 ianuarie 2015, să certifice calitatea acestor produse. Activitatea în cauză nu este însă posibilă deocamdată, pe motiv că ţara noastră nu dispune de un laborator pentru testarea combustibilului din biomasă.
În aceste condiţii, autorităţile statului sunt în prezent în căutare de soluţii pentru crearea primului laborator de testare a calităţii brichetelor şi peletelor produse în ţara noastră, inclusiv din sprijinul acordat de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.
În context, reprezentanţii proiectu-lui „Energie şi Biomasă” au anunţat, zilele trecute, despre achiziţionarea din fonduri europene a unui echipament modern, necesar pentru testarea calităţii brichetelor şi peletelor produse în ţara noastră. Echipamentul în cauză urmează să fie procurat până la sfârşitul anului în curs, în urma unei licitații internaţionale lansate de specialiştii proiectului sus-menţionat.
Reprezentanţii aceluiaşi proiect au remarcat că, la etapa actuală, pentru ei este totuşi prioritar ca piaţa de biocombustibil să se dezvolte şi să ofere consumatorilor produse de calitate.
Aceiaşi specialişti le oferă consumatorilor unele recomandări pentru verificarea calităţii brichetelor. Acestea se referă la testarea densităţii produselor prin introducerea în apă sau lovirea de pământ sau corpuri tari, pentru a vedea în ce măsură îşi păstrează forma. Or, brichetele cu densitate mai mică se dezmembrează uşor în apă sau se desfac în bucăţi de la lovitură. Totodată, brichetele mai puțin dense ard mai repede, degajă mai puţină căldură şi lasă mai multă cenuşă.
Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid a fost elaborat pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a cunoaşte capacitatea calorică a produselor procurate. Documentul stabileşte cerinţele principale faţă de calitatea, caracteristicile tehnice, regulile de plasare pe piaţă a acestor produse, precum şi de supraveghere a pieţei şi evaluare a conformităţii.
Totodată, calitatea şi valoarea energetică a brichetelor şi peletelor va sta la baza stabilirii preţurilor. Astfel, regulamentul prevede că brichetele şi peletele scoase la vânzare vor trebui să conţină etichete în care să fie inclusă originea şi sursa de obţinere, precum şi caracteristicile privind aditivii, azotul, sulful sau clorul din componenţa acestora.