Informarea continuă și sporirea nivelului de cunoștințe în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) a salariaților la locul de muncă este unul din obiectivele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE). În acest sens, recent, circa 40 de salariați, membri de sindicat de la filiala „Leova-Gaz” a SRL „Cimișlia-Gaz” au fost instruiți în cadrul unui seminar cu genericul „Respectarea cerințelor de securitate la locul de muncă. Prevenirea accidentelor de muncă”.
Activitatea a fost organizată de Federația respectivă și Comitetul sindical din cadrul SRL „Cimișlia-Gaz”, în conformitate cu planul activităților educaționale pentru semestrul II al anului 2023 al centrului sindical național-ramural.
Potrivit președintei FSCRE, Margareta Strestian, securitatea și sănătatea în muncă este un pilon de bază în activitatea tuturor organizațiilor membre ale Federației, care presupune un înalt grad de responsabilitate a personalului implicat la prevenirea factorilor de risc și de accidentare la locul de muncă.
Liderul sindical a punctat principalele realizări privind protecția salariaților, membri de sindicat, în conformitate cu prevederile legislației muncii și Convenției Colective (nivel ramural) pentru anii 2022-2026, inclusiv provocările cu care se confruntă actualmente ramura.
Totodată, cu un mesaj de salut în cadrul activității au fost prezente Mariana Bojinov, președinta organizației sindicale primare din cadrul SRL „Cimișlia–Gaz”, și Natalia Stoian, inginer-șef al unității economice respective.
Vasile Siloci, inspector principal de muncă, și Vladimir Gorban, inspector superior din cadrul Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, au pus în discuție cele mai importante aspecte privind SSM.
Astfel, participanții la seminar au aflat despre noile reglementări și cerințe minime în domeniul SSM; obligațiile angajatorului, obligațiile și drepturile lucrătorilor; constatarea stării de pericol grav și imediat de accidentare și aplicarea măsurilor de securitate ce se impun; acordarea primului ajutor medical; utilizarea mijloacelor de protecție individuale și colective; răspunderea pentru încălcarea actelor normative de SSM; cerințe minime de SSM pentru lucrul la monitor.
Formatorii au demonstrat și explicat tehnici și metode de bază cu privire la acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare la locul de muncă, iar sindicaliștii au apreciat organizarea seminarului, actualitatea temelor expuse și a suportului metodic acordat.