Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a municipiului Chişinău a activat în conformitate cu Planul de acţiuni pentru anul 2016. A sporit gradul de ocupare în câmpul muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile şi a promovat integrarea pe piaţa muncii a lucrătorilor migranţi, inclusiv a celor reîntorşi de peste hotare. Acestea, dar şi alte realizări ale ANOFM au fost trecute în revistă, zilele trecute, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ.
Potrivit Alei Şupac, şefa ANOFM, printre factorii care au afectat rezultatele activităţii agenţiei în anul 2016 se numără dezechilibrul mare între cererea şi oferta forţei de muncă, calitatea joasă a forţei de muncă ce se adresează la agenţie şi lipsa specialiştilor calificaţi pentru profesiile muncitoreşti.
„Nu toţi agenţii economici din municipiu anunță locurile de muncă vacante, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, cu excepţia celor neatractive, cu salarii mici. De asemenea, persistă cazuri când angajatorii declară locuri de muncă libere cu elemente discriminatorii. Totodată, este dificilă angajarea tinerilor, inclusiv a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, din cauza lipsei experienţei de muncă”, a spus Ala Şupac.
O altă dificultate este că şomerii acceptă cu greu cursuri de formare profesională în profesiile muncitoreşti solicitate pe piaţa muncii, cum ar fi cele de croitoreasă, cusătoreasă, tâmplar, electrogazosudor, fierar betonist, vânzător etc.
Cât privește planul pentru anul curent, responsabilii de la agenție ne spun că
urmează să întreprindă măsuri pentru a reduce rata șomajului, să amelioreze calitatea forței de muncă și gradul de ocupare a acesteia. De asemenea, urmează să fie organizate târguri de locuri de muncă și online, seminare informative, servicii de autoocupare, training-uri și campanii de instruire.
Nu acceptă să se reprofileze, salariile fiind derizorii
Totodată, specialiștii își propun să crească gradul de ocupare a locurilor de muncă vacante prin sporirea calității serviciilor acordare șomerilor și angajatorilor și să intensifice conlucrarea cu agenții economici din teritoriu. De asemenea, ei tind să sporească angajarea în câmpul muncii din rândul beneficiarilor de ajutor de șomaj, de alocație de integrare sau reintegrare profesională.
Un alt scop pe care responsabilii de la ANOFM și-l propun este să promoveze integrarea pe piața muncii a lucrătorilor migranți, inclusiv reîntorși de peste hotare. De asemenea, ei tind să intensifice serviciile de informare și consultare, dar și intermedierea cetățenilor reîntorți de peste hotare.
Un alt obiecitv este să crească competențele profesionale ale angajaților agen-ției și să fie utilizate eficient mijloacele financiare (circa 5,2mln. de lei) alocate pentru implementarea programelor prevăzute în planul de acțiuni pentru 2017.
Potrivit Anei Moldovanu, consultant principal în departamentul protecție so-cial-economică CNSM, sindicatele se implică activ în munca ANOFM.
„Colaborarea este benefică pentru ambele părți. Când avem diferite seminare cu tematica dată, noi invităm reprezentanţii agenţiei, participăm la târguri de muncă, la alte activități. O problemă pe care noi o cunoaştem o constituie salariile mici. Locuri de muncă libere există, dar nu sunt acceptate din cauza salariilor mici. Pe parcursul anului trecut tot argumentam acest fapt, că este o problemă cu Legea salarizării, un impediment în majorarea salariilor. Era vorba de o neconcordanţă în lege, care stopa negocierile pe marginea majorării salariilor, dar şi angajatorii aveau tot dreptul să pună un salariu egal cu cuantumul minim garantat, care era de 2100 de lei. În consecință, nimeni nu dorea să se angajeze cu acest salariu. Acum, deși legea a fost modificată, efectul se lasă încă așteptat”, a spus pentru ziarul ,,Vocea poporului” Ana Moldovanu.