
Foto: advocacy.md
Un Centru de formare profesională va fi creat în Republica Moldova în cadrul unui nou proiect ce va fi implementat cu susţinerea mai multor instituţii publice şi companii din Austria. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, proiectul urmează a fi lansat la finele lunii mai a acestui an și se va axa pe un șir de componente.
La etapa iniţială, vor fi identificate circa 25-30 de profesii pentru care vor fi pregătiţi formatori și specialişti în domeniul construcțiilor pentru a activa în cadrul centrului.
Persoanele instruite vor obține certificare ce vor fi recunoscute la nivel național şi pe plan internațional.
Totodată, vor fi elaborate curricule ale profesiilor respective, inclusiv pentru instruirea adulților, precum şi a mentorilor din întreprinderi. În acelaşi timp, va fi acordat suport asociaţiei obşteşti „Concordia” în vederea asistării ulterioare, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a absolvenților în găsirea unui loc de muncă.
O altă componentă a proiectului se axează pe comunicarea cu publicul și susținerea autorităților publice centrale de resort.
Un seminar de inițiere în aspecte legate de crearea acestui centru a fost organizat, recent, pentru reprezentanţi ai ministerelor Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, al Construcţiei şi Dezvoltării Regionale şi al Educației. La acelaşi seminar au participat şi specialişti ai ANOFM, Colegiului de Construcţie, Școlii Profesionale nr.2 din Chișinău şi ai asociaţiei „Concordia”.
Totodată, componenta ce ţine de susţinerea politicilor ocupaționale promovate de autorităţile publice din ţara noastră a fost discutată la o recentă întrevedere a viceministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei Sergiu Sainciuc cu ataşatul pe probleme sociale al Ambasadei Austriei la Chişinău.
Componenta în cauză se referă la următoarele aspecte: dezvoltarea instituţională a ANOFM pe baza celor mai bune practici existente în domeniu şi susținerea politicilor promovate pe piața muncii pentru persoanele cu dezabilități. Printre acestea se mai numără acordarea de sprijin în elaborarea standardelor ocupaționale pentru profesiile care vor fi obţinute în cadrul acestui proiect.
O altă direcţie de activitate a proiectului va fi extinderea şi îmbunătăţirea comunicării dintre ANOFM şi înreprinderile autohtone pe baza experienţei în domeniu a Austriei.
Lansarea acestui proiect are o importanţă deosebită în contextul implementării prevederilor Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități şi a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării.
Secretarul confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Nicolae Suruceanu, a precizat pentru „Vocea poporului” că centrul ce urmează a fi creat vine să completeze sistemul existent de pregătire profesională.
El va fi destinat, în special, persoanelor cu dizabilităţi, care sunt mai puţin cuprinse de instituţiile de învăţământ existente.
„Prin intermediul acestui centru, persoanele cu dizabilităţi vor dispune de posibilitatea de a căpăta o profesie după competenţele şi abilităţile lor, pentru a putea fi plasate în câmpul muncii.
Important e că programele de instruire prevăd nu doar asimilarea de cunoştinţe teoretice, ci şi foarte multă practică la întreprinderi, ca şi angajatorii să poată vedea potenţialii angajaţi în acţiune”, a precizat secretarul confederal al CNSM.