20 mai 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Centilion

Loading
Vocea copiilor Centilion
Centilion
centilion

Foto: arhivă personală

Există excursii şi excursii. Unii pot merge pe jos din Capitală până unde-i duce inspiraţia, pe o vreme frumoasă, sâmbăta sau duminica, în parcuri, la prie­teni, rude, muzee. Alții participă la diverse olimpiade, fie de limba română sau matematică, biologie saufizică etc.

 

Excursiile în cele din urmă sunt foarte serioa­se! Să vă spun şi vouă ce am aflat de la Cezara Jalbă, o fetiţă cuminte, frumoasă şi deşteaptă de la Liceul „Ghe­orghe Asachi”, din Chişinău, când tocmai se întorcea dintr-o „excursie de matematică”.

Cel mai mare număr, acceptat lexicografic precum şi de mintea noastră este CENTILIONUL. În viaţa mea n-am auzit de el. Cezara îmi explică pe hârtie că acest CENTILION nu-i altul decât cifra 1 urmată de exact 303 zerouri. Astfel, avem nevoie de o foaie de hârtie care ar avea vreo 7 m lungime ca să-l scriem. Dar altă veste şi mai şi, aflată tot de la olimpica de matemati­că (apropo, Cezara Jalbă participă la toate olimpiadele la obiecte, care se desfăşoară la Liceul „Gheorghe Asachi”. Este ceva fenomenal! Nu?!). Pentru prima dată încăpăţinatele semne „+” (plus) şi “-“ (minus) apar în manuscrisele lui Leonardo da Vinci, folosite apoi de un englez în lucrarea “Grădina artelor”. La rândul său “x”, semnul înmulţirii a fost folosit prima dată prin anul 1631. Cât despre împărţire, ce să mai vorbim? Cele două puncte „:” au fost introduse de germanul Leibniz tot cam prin acea perioadă, iar semnul „=” (egal), a fost şi el folosit pentru prima dată de Robert Recorde, în algebra sa „Piatra pentru ascuţirea minţii”. Reţineţi că şi noi ne-am mai ascuţit mintea, aflând de la Cezara Jalbă despre cele menţionate mai sus.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand