22 iulie 2024
Chisinau
Social

Cei care apără ordinea de drept se vor simți mai protejați de acum încolo

Loading
Social Cei care apără ordinea de drept se vor simți mai protejați de acum încolo
Cei care apără ordinea de drept se vor simți mai protejați de acum încolo
facebook.com

Negocierile Sindicatului „Demni­tate” cu Inspectoratul General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul Comisiei de di­alog social, s-a soldat cu elabora­rea și semnarea unui nou Contract colectiv de muncă, act juridic care conţine clauze şi garanţii sociale, economice şi de muncă pentru sa­lariaţii din cadrul IGP, membri de sindicat.

Șeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuțeanu, și președintele Sindica­tului „Demnitate”, Angela Otean, au semnat Contractul colectiv de muncă pentru anii 2023-2028.

Ambii conducători de entităţi au menţi­onat importanţa semnării acestui act, care are menirea primordială să apere interesele social-economice ale angajaţilor şi să pro­tejeze sănătatea şi drepturile garantate de legislaţia în vigoare.

Contractul colectiv de muncă conţine dispoziţii şi clauze privind retribuirea mun­cii polițiștilor, condiţii de muncă şi protec­ţia muncii, regimul de muncă şi de odihnă, perfecţionarea profesională şi dezvoltarea parteneriatului social. Acesta va reglementa raporturile sociale, clauzele privind condiţi­ile de muncă, salarizarea, garanţiile Sindica­tului, precum şi angajamente reciproce ale partenerilor.

Respectivul Contract vine în prelungirea prevederilor contractului colectiv de muncă semnat în 2018, dar completat şi ajustat la noile prevederi legale şi cu o garnitură de drepturi şi garanţii sociale impunătoare.

Astfel, pe lângă un şir de drepturi acor­date de legislaţia specială, poliţiştilor li se garantează drepturi mai extinse la conce­dii suplimentare, drepturi stimulatoare, la   pauza de masă parţial inclusă în timpul de muncă etc.

Toate aceste revendicări au fost posibile ca rezultat al unei colaborări constructive cu partenerii sociali.

Angela Otean, secretar general al Fede­raţiei Sindicatelor din Moldova „Sindlex” şi președinta Sindicatului „Demnitate”, a sub­liniat importanța parteneriatului construc-tiv dintre IGP şi sindicat, a unui dialog corect bazat pe principii democratice şi îndreptat spre grija primordială pentru oameni.

Prevederile CCM au intrat în vigoare la data semnării, 19 mai 2023, pe o durata de cinci ani.

Evenimentul respectiv se încadrează în măsurile de îmbunătăţire a dialogului şi parteneriatului social în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi facilitează protejarea drepturilor şi a intereselor social-economice ale angajaţilor.

„Dialogul social constructiv şi realizările obţinute constituie rezultatul unui parte­neriat social credibil, lucru pentru care le mulţumim colegilor noştri din cadrul In­spectoratului General al Poliției, îndeosebi membrilor Comisiei de dialog social”, a de­clarat Angela Otean.

Cei care ar încerca să subaprecieze mun­ca grea a polițiștilor, în condițiile de astăzi, ar da dovadă că nu cunosc, de fapt, com­plexitatea și greutatea profesiei, precum și riscurile și provocările de zi cu zi cu care se confruntă funcționarii publici cu statut spe­cial din poliție.

Poliția este un organism inalienabil al statului, o pârghie pentru a menține or­dinea publică și securitatea cetățeanului, un prestator de servicii pentru binele și siguranța întregii societății, pentru ca tra­iul, munca, proprietatea, somnul și odih­na cetățeanului să fie protejate și liniștite, a relevat președinta Sindicatului „Demnitate”.

„Astăzi, în această breaslă, avem in­certitudini și nemulțumiri. Incertitudinea pentru ziua de mâine, pentru că salariul primit la început de lună ajunge doar în prima decadă, când se achită taxele și plățile pentru serviciile comunale. Nemulțumirile vin din faptul că se muncește peste program, pe funcții aflate sub moratoriu, neacoperite financiar în bugetul instituției, că în secții de poliție, în loc de 5-7 salariați, muncesc 2-3 funcționari, restul fiind funcții vacante neacoperite”, a afirmat Angela Otean.

Ea a adăugat că lipsa de personal e cea mai mare problemă. La salariul care este sub media pe economie nu mai râvnește nimeni. S-a dus cu prestigiul de a munci în Ministerul Afacerilor Interne și a purta cu mândrie epoleți de ofițer și subofițer. Azi, cei mai mulți tineri din R. Moldova, poate 2/3 dintre ei, visează să obțină cetățenia română și să muncească în Europa. Și motivația este una realistă, justificată. Cine o să reziste la un program plin de riscuri și provocări cu 7-8 mii de lei pe lună? Cu che­mări în plină noapte la alarmă, cu pregăti­re profesională și de sport uneori în afara orelor de muncă. În prima linie în caz de situații de pandemie și situații de urgență…

Nivelul de salarizare în Poliție pentru moment este unul inacceptabil. Un polițist începător are un salariu de la 7000 de lei brut, iar unul ajuns în plină carieră cu o ve­chime de 10-15 ani, ajunge să primească un salariu de 9-10 mii. Cum să trăiești în zilele noastre cu astfel de salariu?

„Cu siguranță, Poliția are nevoie de o nouă politică salarială! Una convingătoare și motivantă pentru salariații care sunt me­reu la datorie! Una decentă și corespunză­toare aportului dat de breasla polițienească! Atunci când polițiștii începători vor fi remunerați cel puțin la nivelul salariului me­diu pe economie, adică peste 11 mii de lei, nu vom mai vorbi despre cariere de scurtă durată, de lipsă de personal și de funcții va­cante”, a subliniat Angela Otean.

Asigurarea cu norma de hrană a funcționarilor publici cu statut special este o necesitate stringentă, ținând cont de com­plexitatea serviciului și de deplasările pe un itinerar îndepărtat al acestora în condiții de multiple crize și provocări sanitare, în alte condiții excepționale.

Hrana caldă la prânz sau posibilitatea procurării produselor alimentare în magazi­nele din localitățile dislocării temporare ar aduce doar beneficii sănătății salariaților și ar reduce numărul de maladii gastrice de­pistate la aceștia.

Experiența României în domeniul alocării normei de hrană întregului personal din domeniul ordinii publice și securității statului constituie un exemplu demn de urmat, deoarece această experiență a do­vedit necesitatea și importanța susținerii funcționarilor publici cu statut special și a militarilor, a conchis Angela Otean.

Sindicatul „Demnitate” a înaintat noi revendicări salariale și de garanții sociale Guvernului. Acestea urmează să fie exami­nate prin prisma revizuirii bugetului de stat pentru semestrul doi al anului curent.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand