Tusea este o reacție a organismului la anumiți stimulenți. Aceasta poate fi un semn de iritație mecanică a tractului respirator, alergii sau o boală virală. Tusea nu este o boală, ci un simptom al bolii. Dacă ea durează mai multe zile şi este însoţită de febră, trebuie să consulți un medic pentru a afla diagnosticul și pentru a selecta medicamentele necesare.
Există mai multe tipuri de tuse: uscată, productivă şi mixtă. În vreme ce tusea productivă este benefică pentru organism în cazul unei răceli, pentru că are un rol important în eliminarea mucusului acumulat pe căile respiratorii, cea uscată poate avea o mulţime de cauze şi este foarte iritantă.
Cum prevenim tusea?
Pentru a evita răceala și tusea, trebuie să respecți regulile unui stil de viață sănătos. Asigură-te că mănânci corect, dormi suficient și faci mișcare. Este important să consumi vitamine, dar numai sub supravegherea și în conformitate cu recomandările medicului. Spală-te regulat pe mâini. Utilizează doar vesela și produsele pentru igienă personale.
Cum tratăm tusea uscată?
Dacă te simți rău, ai nasul înfundat, tuse sau alte simptome de răceală, trebuie să urmezi aceste reguli:
• Stai culcat în pat.
• Dormi suficient și evită stresul, pentru a ajuta corpul să lupte cu boala şi pentru a scăpa de episoadele de tuse.
• Asigură-ţi necesarul de vitamine şi minerale direct din hrană. Consumă multe fructe şi legume care sunt uşor de digerat şi pline de substanţe nutritive.
• Mănâncă sănătos, în cantităţi reduse, dar în prize dese.
• Bea multă apă. Adaugă în meniu supe, bea un ceai cald de fructe sau de plante.
• Înainte de a accepta un medicament obișnuit pentru tuse, citește prospectul și asigură-te că nu are contraindicații. Consultă un medic, deoarece tusea este doar un simptom al bolii.