21 iulie 2024
Chisinau
Varia

Ce știm despre Săptămâna Luminată?

Loading
Varia Ce știm despre Săptămâna Luminată?
Ce știm despre Săptămâna Luminată?
saptamina-luminata

Foto: bibliotekar.ru

 

Ne aflăm în Săptămâna Luminată. În ve­chime, Botezul era săvârşit în noaptea de Paşti. Cei botezaţi erau numiţi „lumi­naţi” şi purtau haine albe în toată săptă­mâna de după Paşti. Există persoane care afirmă că, de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit denumirea de Săptămâna Luminată.

 

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri şi vineri sunt zile cu „hărţi”. Biserica ne oferă dez­legare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea şi vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peşte”.

De la Învierea Domnului şi până la Rusalii, nu se fac mătănii, ci doar închinăciuni.

Începând din Duminică Sfintelor Paşti şi până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cânta Axi­onul Paştilor: „Îngerul a strigat …”, iar credin­cioşii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” şi răspund: „Adevărat a înviat!”

 

În Săptămâna Luminată nu se citeşte Psaltirea

 

În această săptămâna nu se fac parastase pentru cei trecuţi la cele veşnice. Amintim că, începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiţi. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii.

Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială spe­cială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Aşadar, şi cântările acestei sluj­be vorbesc de biruinţa Vieţii asupra morţii.

Marţi, în Săptămâna Luminată, au loc us­carea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ, sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. În vine­rea din Săptămâna Luminată, de Izvorul Tămă­duirii, se obişnuieşte că după otpustul Sfintei Liturghii să se săvârşească slujba sfinţirii celei mici a apei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand