19 iunie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Ce înseamnă şi cum se calculează indemnizaţia de maternitate?

Loading
Cetăţeanul şi legea Ce înseamnă şi cum se calculează indemnizaţia de maternitate?
indemnizatia-de-maternitate

Foto: gds.ro

Pe adresa redacţiei noastre am primit o scrisoare a unui cititor, care vrea să afle răspunsul la o întrebare referitor la concediul de boală de care beneficiază salariaţii şi prevederile legislaţiei la acest capitol. „Cum trebuie de procedat, dacă angajatul prezintă la locul de muncă unde lucrează certificat de concediu de boală pentru soţie, în cazul când aceasta este însărcinată şi nu lucrează nicăieri?”, se întreabă cititorul nostru.

 

Pentru a-i oferi un răspuns corect, reporterul „Vocea poporului” a contactat-o pe doamna Ana Moldovanu, șefa Departamentului protecție social-economică din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

„În baza art. 124 din Codul muncii, soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor, li se acordă un concediu de maternitate, plătinduli-se pentru această perioadă din bugetul asigurărilor sociale de stat indemnizaţia de maternitate, începând cu săptămâna a 30-a de sarcină, pe o perioadă de 126 zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori al naşterii a doi sau mai mulţi copii – de 140 zile calendaristice”, ne spune doamna Moldovanu.

Tot ea precizează că soţia se consideră aflată la întreţinerea soţului asigurat, dacă la data apariţiei dreptului la indemnizaţie de maternitate, nu este angajată în câmpul muncii şi nu este persoană asigurată de riscul respectiv (maternitate), fapt care se confirmă prin carnetul de muncă şi certificatul eliberat de organele de asigurări sociale a evidenţei personificate în sistemul public de asigurări sociale.

„În cazul în care soţia se află la întreţinerea soţului salariat, indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei. Faptul că persoana în cauză este soţia angajatului se va confirma prin buletinul de identitate şi adeverinţa de căsătorie”, explică șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM.

„Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100% din venitul mediu lunar asigurat al soţului şi se determină în condiţiile specificate la pct. 23 al Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale (Hotărârea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005)”, concluzionează Ana Moldovanu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand