Vă rog să ne spuneți ce înseamnă profesie liberă sau serviciu profesional și care sunt acestea? În ce măsură Codul muncii reglementează activitatea acestora sau care sunt actele normate și Directivele Uniunii Europene în materia profesiunilor libere?
Anatol Suvac, Căușeni
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Codul muncii nu reglementează orice formă de activitate, ci numai pe cea subordonată sau dependentă. Munca independentă (activitatea liber-profesioniștilor) nu cade sub incidența Codului muncii, ea este reglementată prin legi speciale. În același timp, trebuie să menționăm faptul că titularii profesiunilor libere se pot bucura de unele drepturi caracteristice, în special, salariaților, cum ar fi dreptul la asociere în sindicat, conform art. 7 alin. (2) din Legea sindicatelor.
Unii specialiști în materie susțin că „profesiunea liberă” este acea profesie dobândită de o persoană fizică prin pregătirea profesională în cadrul sistemului de învățământ exprimată prin specialitatea însușită și care ar urma să fie exercitată, în mod liber și independent, prin orice formă de organizare – individual sau prin birouri particulare. Alții, definesc această noțiune ca – ocupație ce necesită o pregătire special (profesională) în sfera artelor și științelor, de exemplu juriști, auditori, medici, farmaciști ect.
De regulă, profesiile libere sunt profesii intelectuale, reprezentate, de cele mai multe ori, de scriitori, avocați și contabili, pentru că aceste categorii profesionale nu depind de încadrarea într-o instituție, permit program și volum de muncă flexibil, ceea ce oferă practicanților o mai mare libertate, în raport cu alte meserii.
În Uniunea Europeană există câteva astfel de profesii recunoscute la nivel comunitar. Acest fapt face ca anumite categorii să se bucure de recunoașterea calificarii profesionale în mai multe state europene. Este vorba de meseria de medic, farmacist, veterinar, stomatolog și altele.
Directiva 2005/36/CE „Privind recunoașterea calificărilor profesionale”, din 20 octombrie 2007, definește conceptul de profesie liberală. Astfel, aici se încadrează acele profesii care sunt exercitate pe baza unor calificări profesionale relevante, cu titlu personal, având propria lor responsabilitate și de o manieră profesională independentă, oferind servicii intelectuale și conceptuale în interesul clienților și al publicului.
Legislația națională nu prevede un cadru normativ complet care să definească în mod clar profesiile liberale. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „servicii profesionale”, adică pentru fiecare profesie există câte o lege specială de organizare și exercitare a meseriei. Unica definiție legală a noțiunii de profesie liberală (servicii profesionale) se regăsește în legislația fiscală. Astfel, în conformitate cu art. 5 din Codul fiscal, prin servicii profesionale se înțeleg activități independente de ordin științific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum și activități independente ale inginerilor, arhitecților, contabililor, desfășurate în conformitate cu legislația în vigoare.
În prezent, prin acte normative speciale sunt reglementate o serie de profesiuni libere, cum ar fi: avocat (Legea nr. 1260 din 19.07.2002); notar public (Legea nr. 1453 din 08.11.2002); medic (Legea nr. 411 din 28.03. 1995); jurnalist (Legea nr. 243 din 26.10.1994); detectiv și pază (Legea nr. 283 din 04.07.2003) și altele.
Practicanții profesiunilor liberale își desfășoară activitatea independent de autoritățile publice, se bazează pe propriile decizii (luând în considerare standardele de competență și deontologie profesională) și sunt conștienți de faptul că, responsabilitatea dezvoltării propriei ocupații le revine în exclusivitate. Bineînțeles că independența în exercitarea profesiunii liberale poartă un caracter relativ, întrucât practicanții unor asemenea profesii se supun dispozițiilor legale și deontologiei profesionale.