28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Ce deprinderi profesionale vor fi căutate la angajare în 2020

Loading
Без рубрики Ce deprinderi profesionale vor fi căutate la angajare în 2020
Ce deprinderi profesionale vor fi căutate la angajare în 2020

 

 

cautare-job

Foto: vocea.md

Speranţa de viaţă din ce în ce mai mare, avântul ma­şinilor şi al sistemelor in­teligente, care vor prelua multe din locurile de mun­că actuale, dar şi comuni­carea prin noile mijloace, într-o lume a datelor, ală­turi de conectarea globală şi organizaţiile din ce în ce mai structurate vor da un nou înţeles termenului de meserie.

 

Potrivit adevarul.ro, tinerii vor trebui să fie pregătiţi pentru meserii care poate că nici nu au fost inventate încă, iar abilităţile necesare le vor deprinde nu la şcoală, ci la cursuri şi proiecte ex­tracurriculare, susţin specialiştii. Aceste abilităţi ale viitorului sunt centrate atât pe cunoştinţe, cât şi pe conexiuni ce se referă la func­ţii precum: decriptarea mesaju­lui din spatele unui text, atitu­dine inovativă şi adaptabilitate, interacţiune eficientă cu ceilalţi, lucrul în medii culturale diverse şi chiar într-o echipă virtuală.

Experţii susţin că pentru a fi suplinite lipsurile din sistem este necesar ca elevii să fie implicaţi în cât mai multe activităţi extraş­colare. Din păcate, în prezent, din multe şcoli şi licee lipseşte partea de consiliere în carieră şi mulţi ti­neri nu au abilităţile necesare de dezvoltare, iar în consecinţă sunt puţin valoroşi pe piaţa muncii.

Specialiştii în materie consi­deră că unele dintre aceste abi­lităţi sunt native pentru actuala generaţie, care a crescut o dată cu noile tehnologii, iar problema persistă la cei trecuţi de o vârstă. Pentru alte deprinderi, este ne­voie de o ajustare a sistemului de educaţie, dar unele vor fi dezvol­tate şi fără să fie predate, direct la locul de muncă.

Acum, cei mai mulţi dintre angajatori îşi testează dinainte viitorii angajaţi şi cer deja unele abilităţile considerate de viitor, însă sunt dispuşi ca o par­te dintre acestea să fie învăţate la locul de muncă. Pe prim plan în acest sens se situează calităţi precum deschiderea de a lucra cu angajaţi din ţări şi culturi diferi­te, experienţele internaţionale, adaptabilitatea, dar şi cunoaşte­rea mai multor limbi străine.

Din fericire, o parte dintre abilităţile cerute şi acum, şi în vi­itor la orice loc de lucru, cele care ţin de cunoştinţe – gândirea abs­tractă sau utilizarea resurselor cognitive – sunt bine dezvoltate în şcoală. Un dezavantaj îl repre­zintă însă lipsa antrenamentului în ceea ce priveşte testele de abi­lităţi aplicate de angajatori după modelul din Vest.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand