20 aprilie 2024
Chisinau
Economie

Ce ar fi oare Republica Moldova fără banii concetățenilor din străinătate?

Loading
Economie Ce ar fi oare Republica Moldova fără banii concetățenilor din străinătate?
Ce ar fi oare Republica Moldova fără banii concetățenilor din străinătate?
indiatimes.com

Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă 102 mln. de dolari SUA, cu 3,7% mai puțin în prima lună a anului 2022 comparativ cu luna simila­ră a anului 2021, potrivit date­lor Băncii Naționale a Moldovei, scrie portalul de știri economice bani.md.

În structura transferurilor valu­tare de peste hotare în favoarea persoanelor fizice, în ianuarie 2022, remiterile în euro au constituit 66,6% (+1,7 p.p. față de ianuarie 2021), transferurile în dolari SUA – 32% (-0,9 p.p.), iar în ruble rusești – 1,4% (-0,8 p.p.).

În ianuarie 2021, ponderea dolarului în structura transferurilor valutare a fost de 32,9%, a euro – 64,9%, iar a rublei – 2,2%.

Datele băncii centrale relevă că în 2021 mol­dovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă 1,6 miliarde de dolari SUA, cu 8,4% mai mult față de anul 2020.

Republica Moldova se situează în top-20 statele cele mai dependente de remitenţe. Or, 25% din veniturile totale ale gospodăriilor de la ţară revin remitenţelor.

Autoritățile încearcă de mai mult de un de­ceniu să atragă, în investiții, banii migranților moldoveni, dar fără succes. De exemplu, din anul 2010, de când a fost lansat programul PARE 1+1, moldovenii nu s-au înghesuit să-și investească bani în afaceri. Doar 1,72% din ba­nii trimiși acasă (21,3 miliarde USD) din 2010 până în 2021 au fost investiți în business.

„Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în R. Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situa­ţie absolut normală, pentru că factorii princi­pali care au determinat emigrarea şi, respec­tiv, creşterea remitenţelor, au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit să acopere acest consum din surse interne. Prin urmare, remi­tenţele în mod logic vin să compenseze aceas­tă insuficienţă de venituri la nivel local”, consta­tă economiștii.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 de mii de familii din R. Mol­dova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand