18 aprilie 2024
Chisinau
Economie

Cât ne costă noaptea dintre ani?

Loading
Economie Cât ne costă noaptea dintre ani?
Cât ne costă noaptea dintre ani?

 

 

masa-de-revelion

Foto: jurnal.ro

Revelionul obișnuim să-l marcăm printr-un adevă­rat festin. Cât va costa masa de sărbătoare în acest an și cât va trebui să scoatem din buzunare pentru a decora casa? Ne-am pus această întrebare, am făcut o raită prin piețele și magazinele din capitală și am aflat ur­mătoarele lucruri.

 

Pentru pom

 

Brazii au început să fie comer-cializați oficial la Chișinău din 19 decembrie. În anul curent, Agenția „Moldsilva” a decis să nu majoreze prețul pentru po­mii vii. Astfel, 1 m de brad este vândut de gospodăriile silvice la prețul de 36 de lei, cel de pin la prețul de 25 de lei, inclusiv TVA, pe când crenguțele costă 8 lei. Pomii mai înalți de 6 metri costă mai scump. Astfel, pentru fieca­re metru de brad vom scoate din buzunare 100 de lei, iar pinul ne va costa câte 70 de lei pentru fie­care metru.

Sunt comercializați intens și pomii artificiali, aceștia având diferite culori. Prețurile ar fi cam următoarele: un brăduț de 50 cm ne va costa circa 60 de lei, unul de 1,2 m – de la 60 la 250 de lei, unul de 1,5 m – circa 350 de lei, cel de 2,2 m poate costa și 1000 de lei. Evident, puteți opta și pentru un pom creat de un designer. Bunăoară, un brăduț de culoare roz cu un pic de „ză­padă” pe crenguțe era vândut în unul dintre magazine la un preț de șapte mii de lei. Acesta avea o înălțime de 1,8 m.

Cam la fel stau lucrurile și cu jucăriile pentru pom. Astfel, un glob mare care nu-i confecționat din sticlă poate costa 12 lei. S-ar părea că seturile ar trebuie să fie mai ieftine, însă regula nu e va­labilă și pentru jucăriile de brad. Un set din șase globuri poate face de la 13 la 20 de lei, iar un set din patru globuri – de aceleași dimensiuni și de aceeași calita­te – va costa 30 de lei. Pe când globurile de sticlă vor costa de la 40 de lei în sus. De menționat că o limită aici nu prea există. Din câte am reușit să observăm, cel mai scump glob exclusivist a costat 210 lei, însă, din câte se pare, nu e chiar limita maximă a prețului.

 

Masa de sărbătoare

 

Majoritatea supermarketuri­lor propun reduceri practicate o săptămână, două sau trei pentru unele mărfuri. Dacă le urmăriţi, vă puteţi pregăti din timp pentru Anul Nou cumpărând produse la preţuri minime.

Să începem cu şampania, simbolul principal al sărbătorii. Diapazonul preţurilor la această băutură este destul de mare – de la 26 de lei până la orice sumă vă ajunge fantezia. În magazinele specializate, de regulă, ea este mai ieftină, însă de sărbători su­permarketurile oferă reduceri considerabile şi preţul e ca şi de la firmă sau chiar mai mic.

Stăpâna anului 2015 este Ca­pra, care adoră caşcavalurile. Fa­ceţi tot ce e posibil ca acest pro­dus să nu lipsească pe masa de sărbătoare. Caşcavalul costă de la 100 la 200 de lei. Amatorii de caşcavaluri italiene sau franceze vor fi nevoiţi să scoată din buzu­nar o sumă frumuşică. Astfel de delicii costă circa 300-400 de lei pentru un kilogram. Dacă doriţi o diversitate de caşcavaluri, atunci această plăcere o să vă coste cam scump.

La piaţă, carnea este mai scumpă decât la magazine. Fileul de găină face de la 47 lei, pulpele de pui – de la 27 de lei, macra de vită – 65-80 de lei, ceafa de porc – 65 de lei. În magazine, preţu­rile la carnea de vită sau de porc ajung la 90 de lei. Găinile la piaţă costă 65-70 de lei pentru un kilo­gram. Tot atâta costă cocoşii, dar pentru că ei sunt mai mari, pre­ţul unuia poate ajunge la 250 de lei. Raţa face 100-120 de lei.

Costul legumelor la piaţă şi la supermarket nu se deosebeşte prea mult. Cartofii costă de la 3 la 6 lei, morcovul – de la 5 la 7 lei, sfecla – de la 6 lei, varza – 6-7 lei, conopida – de la 18 lei, varza chinezească – de la 5 la 16 lei, în funcţie de mărime, ceapa verde, pătrunjelul, mărarul – câte 4 lei legătura, frunza de salată – 10 lei.

Fructele sunt indispensabile pe masa de sărbătoare. Mandari­nele costă 18-23 lei, grepfruturile – 20 de lei, portocalele de la 16 lei, curmalele japoneze – de la 25 de lei pentru un kilogram.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand