17 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Când și cum beneficiezi de primul concediu de odihnă?

Loading
Cetăţeanul şi legea Când și cum beneficiezi de primul concediu de odihnă?
concediu-de-odihna

Foto: vitaevolution.com

Deși sezonul estival a luat sfârșit, pentru unii cetățeni vacanța abia începe. Mulți optează pentru perioada mai rece a anului pentru a putea pleca în țări exotice să se odihnească. Cu toate acestea, atunci când doresc să-și ia concediu de odihnă, mulți angajați nu își cunosc drepturile sau le cunosc parțial.

 

Recent, la telefonul redacției am primit mai multe apeluri de la cetățeni care ne întrebau dacă angajatul poate să-și ia primul concediu anual după 11 luni, și nu după șase luni.

Pentru a oferi un răspuns clar pentru toți cititorii noștri, am rugat-o pe doamna Ana Moldovanu, șefa Departamentului protecție social-economică a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, să ni-l ofere.

„Conform art.115 din Codul muncii, concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă salariaţilor după expira-rea a 6 luni de muncă la unitatea respectivă”, spune ea. Ana Moldovanu precizează că acest lucru nu înseamnă, neapărat, că salariatul este obligat să-şi folosească concediul de odihnă după 6 luni de activitate (angajatorul este obligat să-i ofere, dacă salariatul doreşte).

„Astfel, după expirarea a 6 luni de muncă la unitatea respectivă, salariatul este în drept să-şi folosească concediul de odihnă anual în baza unei cereri scrise, în orice timp al anului, conform programării stabilite.

Concediul de odihnă pentru primul an de muncă poate fi acordat salariatului şi înainte de expirarea a şase luni de muncă, adică cu avans, indiferent de durata activităţii salariatului la unitatea în cauză (una, două, trei, patru sau cinci luni), dar care oricum urmează a fi compensat în perioada rămasă până la împlinirea anului de lucru”, precizează șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand