19 iulie 2024
Chisinau
Social

Campanii de informare de Ziua sindicalistului în capitală

Loading
Social Campanii de informare de Ziua sindicalistului în capitală
Campanii de informare de Ziua sindicalistului în capitală
Vocea poporului

Drepturile salariaților sunt adesea încălcate în Republica Moldova. Atunci când reușesc să obțină un loc de muncă, mulți oameni nu îndrăznesc să-și facă cunoscute dorințele sau să-și apere drepturile, te­mându-se că altcineva le va lua locul. Un alt aspect este că unii angajatori, conștienți că acest lucru este ilegal, continuă să desfășoare activități economi­ce neînregistrate, evitând astfel plata taxelor către stat.

În încercarea de a combate acest fenomen al muncii la negru, de Ziua sindicalistului, mai mulți reprezentanți ai CNSM au organi­zat campanii de informare în cen­trul Chișinăului.

Sindicaliștii au oferit populației informații și consultații pentru o mai bună cunoaștere a drepturilor în domeniul muncii și protecției social-economice, au povestit des­pre activitatea sindicală, despre rezultatele obținute în ultima pe­rioadă, au vorbit despre beneficiile apartenenței la sindicate.

Polina Fisticanu, șefa Depar­tamentului protecție social-eco­nomică al CNSM, a menționat că deseori la sindicate se adresează și oameni care nu fac parte din sin­dicat, dar la un moment dat, când au solicitat indemnizație de mater­nitate, de exemplu, sau de îngrijire a copilului, fie au ieșit la pensie, au constatat că angajatorul nu le-a achitat toate plățile către bugetul asigurărilor sociale sau la buge­tul de stat. Și atunci salariații își caută dreptate și, evident, vin la sindicat.

Membrii de sindicat beneficiază de numeroase avantaje și beneficii. În primul rând, ei au acces la repre­zentare și sprijin în fața angajatori­lor în cazul unor conflicte de muncă sau încălcări ale drepturilor lor. De asemenea, sindicatele pot negocia contracte colective de muncă ce le pot oferi condiții mai bune în ceea ce privește salariul, programul de lucru, concediile și alte aspecte ale relațiilor de muncă. Aceste aspecte sunt cunoscute de trecătorii care s-au oprit la standul sindicatelor.

facebook.com

Fiind întrebat dacă știe care e rolul sindicatului, unul dintre trecă­tori, care s-a prezentat drept Vasile, a explicat că sindicatul a fost întot­deauna o uniune, o comunitate sau o instituție care apără drepturile salariaților, poate să intervină de fiecare dată când un salariat este supus unui abuz de către angaja­tor. Și, evident, fiind membru de sindicat, beneficiezi și de anumite înlesniri personale, sociale, dacă doriți.

Marin, un alt trecător, care s-a în­tâlnit întâmplător cu reprezentanții CNSM care împărțeau pliante in­formative pe strada pietonală Eu­gen Doga din Chișinău, a recunos­cut că a făcut masteratul cu tema dreptul muncii. Bărbatul a afirmat că a înțeles filozofia sindicalistă din punct de vedere al standardelor internaționale.

„E îmbucător faptul că oamenii au posibilitatea să discute, să ne­gocieze cu angajatorul. Asta con­tează cel mai mult”, a spus acesta.

Pentru unii tineri noțiunea de sindicat este puțin cunoscută, în schimb, despre munca la negru știu multe și nu sunt de acord să comită aceleași greșeli ca și părinții lor.

„Când ți se propune să muncești la negru, nu e ceva stabil. Patronul poate să-ți plătească, dar poate și să nu-ți plătească și nu-i de prefe­rat să muncești degeaba”, a expli­cat Daniel, student la Colegiul de Economie.

Problema unor pensionari din ziua de astăzi e că, atunci când au activat în câmpul muncii, luau sa­lariul în plic fără să le pese că vor ajunge în ziua când vor trăi doar din pensie și va fi una mizeră. Va­lentina, care a intrat în vorbă cu echipa de sindicaliști, a spus că are 86 de ani, iar 45 de ani a lucrat la același loc de muncă. A muncit la un restaurant și se întâmpla să i se dea prime necontabilizate și atunci era bucuroasă. Acum, însă, are o pensie de 3000 de lei și își permite doar strictul necesar.

În fiecare an, pe 7 iunie, este marcată Ziua sindicalistului. În pre­zent, în R. Moldova sunt circa 300 de mii de membri de sindicat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand