
Foto: vocea.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova va desfăşura în perioada 2-6 octombrie o campanie de informare cu genericul „Consolidându-ne organizatoric, vom obţine o muncă decentă!”.
Acţiunea va fi organizată în preajma Zilei Mondiale pentru Munca Decentă şi se înscrie în şirul de manifestări similare, desfăşurate concomitent în toată Europa şi în întreaga lume, a menţionat secretarul confederal al CNSM, Nicolae Suruceanu, în cadrul unei şedinţe de lucru pentru pregătirea şi desfăşurarea campaniei respective.
„Ne-am propus să ne apropiem de membrii de sindicat, de oamenii de rând şi, în special, de tineri pentru a-i informa despre activităţile desfăşurate pentru protejarea drepturilor şi intereselor salariaţilor, sarcinile pe care şi le asumă sindicatele şi misiunea lor, pentru a ne consolida organizatoric”, a accentuat Nicolae Suruceanu.
Secretarul confederal al CNSM a mai specificat că, pe 7 octombrie, în capitala ţării noastre vor avea loc acţiuni de amploare dedicate Zilei Mondiale pentru Munca Decentă.
Nicolae Suruceanu le-a solicitat liderilor de sindicat din oraşele în care se va desfăşura actuala campanie să anunţe şi partenerii sociali din teritorii despre organizarea acesteia.
![]() |
Acţiunea va fi organizată în preajma Zilei Mondiale pentru Munca Decentă |
Iniţiativa desfăşurării actualei campanii aparţine Consiliului de Tineret din cadrul CNSM, a menţionat în cadrul aceleiaşi şedinţe preşedinta acestui consiliu, Stela Strătilă-Sîrbu. „Noi încercăm să mişcăm puţin oamenii din oraşele mici, unde sunt o mare parte din salariaţi care se află în umbră şi mulţi nici nu ştiu ce activităţi desfăşoară sindicatele, fiindcă, din păcate, tot ce se întâmplă – mişcări, discuţii, manifestări – vizează mai mult oraşele mari”, a apreciat Stela Strătilă-Sîrbu.
Preşedinta Consiliului de Tineret din cadrul CNSM a constatat că această campanie este deja a treia acţiune de acest fel. Prima a fost organizată, de asemenea, în prima decadă a lunii octombrie din anul trecut şi tot în preajma Zilei Mondiale pentru Munca Decentă, iar a doua a avut loc în iunie curent, către Ziua Sindicalistului din Moldova. Campaniile precedente au cuprins ambele oraşe din nordul şi vestul ţării. „Acum am decis să mergem în partea sudică şi, deoarece nu reuşim să includem toate oraşele de aici, va fi organizată probabil încă o campanie, în primăvara viitoare”, a spus Stela Strătilă-Sîrbu.
La încheierea acestei acţiuni, pe 6 octombrie, va fi organizată şi o minicampanie de informare de o zi care va cuprinde concomitent trei oraşe mici – Rezina, Ştefan Vodă şi Leova – în care va merge câte un grup de tineri sindicalişti. La actuala campanie de informare vor participa 12 lideri de organizaţii sindicale, dintre care patru sunt jurişti cu experienţă. Totodată, printre participanţi se va număra şi un psiholog care îi va consilia pe tineri în ce priveşte gestionarea diferitor situaţii ce ţin de comunicarea cu trecătorii şi salariaţii, de utilizarea anumitor tehnici de prezentare a informaţiilor.
În cadrul campaniei, tinerii sindicalişti vor distribui publicația “Vocea poporului”, materiale informative şi vor discuta cu trecători, dar şi cu angajaţi din instituţii bugetare, unităţi economice sau şcoli profesionale. Campania va cuprinde oraşele Hânceşti, Cimişlia, Comrat, Basarabeasca, Ciadâr-Lunga, Vulcăneşti şi Cahul.