Campania Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) „Organizația primară – energia mișcării sindicale” a ajuns pe 15 iunie la Comrat. La eveniment au participat peste 40 de lideri și membri de sindicat din toate ramurile. În cadrul seminarului, aceștia au fost informați despre obiectivele campaniei CNSM, sfaturile ce se conțin în „Ghidul liderului de sindicat”, dar și despre baza legislativă a organizațiilor sindicale primare (OSP). De asemenea, participanții la seminar au primit „Ghidul liderului de sindicat”, elaborat de specialiștii Confederației.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, îndiscursul său a vorbit despre rolul și importanța campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale” și necesitatea implicării fiecărui lider în soluționarea problemelor cu care se confruntă salariații, membrii de sindicat.
„Obiectivul general al acestei acțiuni inițiate de CNSM, care astăzi a ajuns și la Comrat, este sporirea rolului și a potențialului organizațiilor sindicale primare în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților. Acest deziderat, ne-am convins de-a lungul anilor, poate fi realizat doar cu implicarea masivă a tuturor organizațiilor sindicale, a fiecărui membru de sindicat. CNSM, prin această campanie, își dorește să fortifice legăturile între centru și cele peste 5000 de organizații primare. Experiența ne-a arătat că doar fiind alături de organizația primară putem să consolidăm mișcarea sindicală. Implicarea activă a tuturor în promovarea și desfășurarea acestei campanii va întări dialogul social la nivel de unitate, ne va permite să abordăm și să soluționăm problemele membrilor de sindicat la locul de muncă, pe cale amiabilă și în mod operativ. Eu sunt sigură că această campanie ne va ajuta să avem un dialog cu partenerii sociali, constructiv și cu rezultate scontate”, a relevat Lilia Franț.
Referindu-se la prevederile ce se conțin în „Ghidul liderului de sindicat”, Lilia Franț a menționat că acest document are scopul de a-i ajuta pe liderii organizațiilor sindicale primare să posede cunoștințele necesare în diverse domenii, ca să facă față provocărilor social-economice, schimbărilor de pe piața muncii, pentru a soluționa eficient orice problemă cu care se confruntă membrii de sindicat.
Eugeniu Covrig, șeful Departamentului juridic al CNSM, i-a informat pe cei prezenți asupra legislației cu privire la obligațiile organizațiilor sindicale primare și ale membrilor de sindicat, subliniind rolul și efectele activității organizațiilor sindicale pentru societate, astfel încât salariații să se bucure de majorări de salariu, de respectarea drepturilor sociale, de condiții decente la locul de muncă. Eugeniu Covrig a vorbit și despre formarea convingerilor sindicaliste și motivarea apartenenței la sindicat, implicarea membrilor în realizarea agendei sindicale la toate nivelurile, precum și despre modificările și completările operate la Codul muncii, activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și colaborarea dintre partenerii sociali.
Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM, i-a familiarizat pe liderii de sindicat locali cu prioritățile mișcării sindicale în domeniul protecției social-economice a salariaților, membri de sindicat, cu ultimele modificări în legislație, care vin să protejeze și mai mult omul muncii, respectiv, care este aportul sindicatelor la acest capitol. Sergiu Iurcu s-a referit, de asemenea, la subiecte privind modificările operate în legislația muncii, la salarizarea în sectorul bugetar și în cel real, la plata indemnizațiilor, asigurarea medicală, condițiile de pensionare și de reexaminare a pensiilor.
În cadrul activității, liderii sindicali au avut posibilitatea să abordeze diverse probleme cu care se confruntă în teri-toriu și să obțină de la specialiștii CNSM răspunsuri care ar contribui la soluționarea acestora.
Natalia Vornicova: „Ne bucură faptul că avem o conlucrare fructuoasă cu CNSM”
Am discutat, cum era si firesc, cu gazda evenimentului, Natalia Vornicova, reprezentanta CNSM în UTA Găgăuzia, preşedintă a Consiliului teritorial FSEȘ din UTA Găgăuzia, care ne-a primit cu multă căldură. Dumneaei activează în domeniul educației de circa 40 de ani, iar în calitate de lider sindical – de 28 de ani.
Referindu-se la Campania „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, Natalia Vornicova a spus că este una necesară, fiindcă temelia mișcării sindi-cale o constituie organizația sindicală primară.
„Este foarte dificil în aceste vremuri grele să consolidezi o organizație sindicală. Sindicatele din UTA Găgăuzia susțin întru totul această campanie și mă bucur că noua conducere a CNSM, în frunte cu președintele Igor Zubcu, și-a propus drept scop consolidarea forței sindicale în cadrul întregii țări, pornind de la cea mai importantă entitate – organizația sindicală primară. La Congresul IV al CNSM, din iunie 2022, am lansat un apel către organizațiile sindicale, cerând readucerea membrilor de sindicat în epicentrul preocupărilor sindicale. E bine că CNSM organizează pentru sindicatele de ramură mai multe activități: seminare, consultații juridice și mese rotunde. Noi sperăm că aceste întâlniri vor continua și pe viitor, pentru a soluționa problemele ce țin de crearea condițiilor benefice de muncă, înlăturarea inechităților care încă mai există în Legea salarizării, susținerea tinerilor specialiști pentru a reduce efectele migrației, a nu admite diminuarea drepturilor salariaților stabilite în Codul muncii și actele juridice negociate și semnate de partenerii sociali de toate nivelurile. O problemă pentru noi este și semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Din cauza că în UTA Găgăuzia nu există patronate, practic, această problemă e imposibil de rezolvat”, a menționat reprezentanta CNSM în UTA Găgăuzia.
Natalia Vornicova a ținut să vorbească și despre stimularea celor mai activi lideri, care îşi doresc cu adevărat să contribuie la schimbarea lucrurilor în bine. Referindu-se la realizări, dumneaei a menționat că în contractele colective de muncă, în colaborarea cu primarii, au fost introduse facilități pentru președinții comitetelor sindicale. Sunt instituții în care liderului sindical i se plătește adaos pentru patru ore săptămânal, iar în altele, se acordă 5-10 zile de concediu suplimentar. Liderul sindical a scos în evidență și colaborarea fructuoasă din ultimii doi ani pe care o are cu conducerea CNSM.
Următoarele seminare regionale organizate de CNSM în cadrul campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale” sunt planificate pentru luna octombrie: 10 octombrie – la Leova, 17 octombrie – la Ștefan Vodă și 27 octombrie – la Fălești. Campania se va încheia în luna noiembrie 2023 cu o Gală a organizațiilor sindicale primare.