O serie de modificări şi completări la Cerinţele de calitate şi comercializare a fructelor şi legumelor proaspete a fost aprobată recent de membrii Cabinetului de miniştri. În opinia membrilor Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională din Agricultură şi Industria Alimentară, înăsprirea standardelor de calitate a produselor agroalimentare va genera creşterea cerinţelor faţă de calificarea angajaţilor din acest domeniu.
Astfel, documentul sus-menţionat stabileşte lista fructelor şi a legumelor proaspete care trebuie să fie conforme noilor standarde. Lista respectivă include merele, perele, strugurii de masă, căpşunile, piersicile, nectarinele, ardeiul gras, tomatele, salata verde.
Totodată, sunt definite cerinţele specifice privind clasificarea, sortarea, ambalarea şi marcarea produselor, fapt ce ar putea spori accesul agenţilor economici pe piaţa europeană. Conform aceluiaşi proiect, fructele şi legumele vor fi divizate pe categorii, în funcţie de calitate, soi, aspect şi formă.
Modificările au fost elaborate în conformitate cu angajamentele asumate prin semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi au scopul de a aduce legislația națională în concordanță cu cea europeană și internațională în ceea ce privește standardele de calitate la comercializarea fructelor și a legumelor proaspete.