29 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Calcularea stagiului de cotizare pentru munca sezonieră. Emiterea de către administraţia unităţii a ordinului de angajare

Loading
Cetăţeanul şi legea Calcularea stagiului de cotizare pentru munca sezonieră. Emiterea de către administraţia unităţii a ordinului de angajare
Calcularea stagiului de cotizare pentru munca sezonieră. Emiterea de către administraţia unităţii a ordinului de angajare

copii-exploatare-prin-munca

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Calcularea stagiului de cotizare pentru munca sezonieră

 

guestion

Activez de mai mulți ani la lucrări sezoniere. Aș vrea să ştiu cum se calculează stagiul de cotizare pentru perioada de ac­tivitate cu caracter sezonier?

 

Mihail Cocieru, Soroca

 

Modalitatea de calculare a stagiului de cotizare pentru activitate cu caracter sezonier prevede anumite particularități, și anume:

Art. 6 din Legea privind sistemul public de pensii nr. 156 din 14.10.1998 prevede, pentru persoanele angajate în sectorul agrar în baza contractului individual de muncă, că perioada de activitate cu caracter sezonier se include în stagiul de cotizare, considerându-se un an de cotizare, cu condiţia ca suma anuală a contribuţiilor să nu fie mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie.

În cazul în care suma anuală a contribuţiilor achitate este mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie, stagiul de cotizare se calculează pro­porţional cu suma achitată.

 

Emiterea de către administraţia unităţii a ordinului de angajare

 

guestion

Doresc să aflu dacă angajatorul este obligat sau nu să emi­te, și în cât timp, ordinul de angajare, după încheierea con­tractului individual de muncă. În cazul meu, fiind angajat în baza unui asemenea contract, acum trei luni, angajatorul nu a emis până acum ordinul de angajare, pe motiv că acesta nu ar fi obligatoriu. Intuiesc că ceva se ascunde.

 

Veronica Malcoci, Orhei

 

În cazul dumneavoastră, faptul că nu a fost emis  ordinul de an­gajare constituie o încălcare de către angajator a legislației muncii. Cu alte cuvinte, în baza contractului individual de muncă negociat şi semnat de părţi, angajatorul, potrivit art. 65 din Codul muncii, este obligat să emită ordinul de angajare.

Mai mult decât atât, ordinul de angajare se aduce la cunoştinţa salariatului sub semnătură, în termen de trei zile lucrătoare de la data semnării de către părţi a contractului individual de muncă.

La cererea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat, de ase­menea, să-i elibereze acestuia o copie a ordinului, legalizată în mo­dul stabilit, în termen de trei zile lucrătoare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand