6 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Calcularea indemnizaţiei, munca prin cumul. Dreptul constituţional de întemeiere a unui sindicat

Loading
Cetăţeanul şi legea Calcularea indemnizaţiei, munca prin cumul. Dreptul constituţional de întemeiere a unui sindicat

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

gazeta.ru

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Calcularea indemnizaţiei, munca prin cumul

 

Cum se clalculează indemnizația pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, în cazul în care lucrez și la o altă unitate  prin cumul?

Andreea Mocanu, Orhei

 

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului con­stituie 30 la sută din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale (de la toate unitățile, inclusiv prin cumul).

Ținem să menționăm că același articol mai prevede că, în cazul în care beneficiarul de indemnizaţie pentru creşterea copilului îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă integral înainte de expi­rarea concediului pentru îngrijirea copilului sau se angajează la o altă unitate, indemnizaţia stabilită se suspendă, cu excepția cazului în care beneficiarul de indemnizaţie îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial.

 

Dreptul constituţional de întemeiere a unui sindicat

 

Dragă redacție, dorim să aflăm răspuns la o următoarea întrebare. La întreprinderea noastră, salariul nu a fost plă­tit mai mult de trei luni. Astfel, colectivul intenționează să declanșeze acțiuni de protest, inclusiv grevă. Însă angaja­torul ne-a spus că la această întreprindere astfel de acțiuni nu sunt permise. De asemenea, ne-a mai spus că nu am avea dreptul nici să ne organizăm în sindicat. Cum sunt soluționate astfel de situații?

Un grup de salariați, Chișinău

 

În cazul în care, la nivel de unitate, greva este interzisă de legislație, conflictele colective de muncă se soluționează de către organele de jurisdicție a muncii. Acestea  sunt comisiile de conciliere (organe ex­trajudiciare) și instanțele de judecată. În această ordine de idei, art. 5 din Codul muncii dispune că adresarea salariatului către organele de jurisdicție a muncii constituie un drept de bază al acestuia. Mai mult decât atât, asigurarea dreptului fiecărui salariat la soluționarea litigiilor individuale de muncă și a conflictelor colective de muncă, precum și a dreptului la grevă, în condițiile legii, constituie unul din principiile de bază ale reglementării raporturilor de muncă.

Cât privește constituirea sindicatului, menționăm că sub inci-dența Legii sindicatelor se află  toate întreprinderile, instituțiile și organizațiile, indiferent de forma juridică de organizare și de tipul de proprietate, de apartenență departamentală sau ramurală. Or, dreptul la asociere în sindicat, precum  și de a întemeia un sindicat, este un drept constituțional, care poate fi realizat la propria alegere, fără permisiunea sau autorizația prealabilă a angajatorului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand