23 November 2024
Chisinau
Social

Cadrele didactice cer salarii decente și protecție față de violența din școală

Loading
Social Cadrele didactice cer salarii decente și protecție față de violența din școală
Cadrele didactice cer salarii decente și protecție față de violența din școală
Vocea poporului

„Investiți în educație!”, „Ocrotiți pedagogii prin lege!”, „Stimă și respect pedagogului!” – sunt doar câteva dintre mesajele lansate de mai mulți profesori din țară, care au organizat miercuri un flashmob, scopul căruia a fost să sensibilizeze opinia publică și Guvernul asupra urgentării adoptării Legii împotri­va violenței asupra cadrelor didac­tice și necesității majorării salarii­lor angajaților din ramură.

În acest sens, în intervalul de timp 8:45 – 9:00, în timpul pauzei de la ore, profesorii și conducerea Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) au venit cu mesaje de che­mare la solidaritate pentru soluționarea problemelor din sistemul educațional. Manifestații au avut loc la liceul teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, precum și în alte 300 de instituții de învățământ din raioane.

„Ne-am adunat să sensibilizăm condu­cerea țării și societatea că nu mai putem suporta o asemenea atitudine față de noi, față de meseria noastră. Această atitudine, folosită pentru a blama profesorii, pentru a-i face să se simtă vinovați și a-i subjuga”, a menționat profesoara Ludmila Varzari de la Liceul „Gheorghe Asachi” din capitală.

Președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, a ținut să accentueze că sindicatele au insis­tat mereu către autorități să fie majorare salariile pedagogilor. Câte ceva s-a obținut, dar nu e suficient.

„Da, s-au făcut unele majorări, dar nu este acel salt pe care îl așteptam noi. De aceea, va trebui și în continuare să depu­nem un efort din partea sindicatelor, ca acest mesaj de îngrijorare sau chiar de incertitudine din partea cadrelor didac­tice să ajungă la guvernanți. Noi avem o insuficiență de peste șapte mii de cadre di­dactice, oamenii pleacă din sistem, pentru că nu sunt motivați. Avem foarte multe ca­zuri când profesorii pleacă la muncă chiar și în țara vecină, România. Nici nu trebuie să mergem mai departe. Nu vrem să re­curgem la acțiuni de protest, deși suntem gata, dar vrem să dialogăm, să găsim un compromis prin negocieri civilizate. Dacă la aceste acțiuni vom avea un mesaj din par­tea guvernării în discordanță cu așteptările noastre, s-ar putea să întreprindem și alte acțiuni”, a menționat Ghenadie Donos.

„Încercăm să sensibilizăm societatea că avem nevoie de un salariu decent. Să fie atractiv nu doar logistic, cu cabinete, cu re­surse educaționale, dar și printr-un salariu decent. Să vină tinerii în școli, să nu aibă loc migrația aceasta din sistem. Nu s-ar soluționa toate problemele doar printr-o majorare simbolică, dar oricum, o parte din ele s-ar rezolva. Un profesor, un cadru di­dactic, personalul auxiliar, au nevoie de un salariu ca să poată trăi”, a adăugat Maria Sîrbu, președinta Consiliului municipal Chi­şinău al FSEȘ.

În prezent, salariul unui profesor variază între 7600 de lei și 11 mii de lei. „CNSM, încă la începutul anului curent, a sensi­bilizat autoritățile și s-a arătat îngrijorat de faptul că salariul mediu în educație este sub salariul mediu la nivel național. Anul 2023 am decis să-l dedicăm, în cadrul mișcării sindicale, drept an al educației și științei anume în scopul revendicărilor drepturilor salariale ale cadrelor didacti­ce și non-didactice. Or, noi considerăm că educația și știința trebuie să fie o prioritate nu doar a mișcării sindicale, dar și la nivel de țară. Ne dorim ca salariul din educație să crească cu 25%. Din informațiile pe care le avem, știm că sunt prevăzute în bu­get anumite creșteri, doar că cu 15% și în funcție de diferite categorii. Dar cred că acest lucru nu este destul. Trebuie să avem o creștere nu doar cantitativă, dar și cali­tativă”, a menționat președintele CNSM, Igor Zubcu, într-o conferință de presă susținută la Casa Sindicatelor.

 

Lefurile vor crește cu 15 la sută

Într-un comunicat de presă, Ministe­rul Educației și Cercetării precizează că se preocupă în mod constant de stimula­rea și susținerea angajaților din  sistemul educațional și întreprinde mai multe acțiuni concrete în acest sens.

„Astfel, în luna octombrie 2023, Guver­nul a reușit să identifice resursele necesare pentru plata unică de cinci mii de lei pen­tru toate cadrele didactice și trei mii de lei pentru personalul non-didactic, plăți care sunt în curs de achitare. Numărul total al beneficiarilor se ridică la 102 mii de per­soane, în acest scop fiind alocate 450 de milioane de lei. Totodată, în ultimele luni, ministerul a alocat circa 10 milioane de lei pentru formarea și recalificarea cadrelor di­dactice. De la 1 ianuarie 2024, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didac­tice cu 15%. Valoarea de referință pentru cadrele didactice urmează să se majoreze de la 2000 la 2300 de lei”, precizează mi­nisterul de resort.

Federația Sindicală a Educației și Științei întrunește în rândurile sale circa 100.000 de membri de sindicat, reuniți în circa 2600 de organizații sindicale primare din instituții educaționale și științifice.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand