14 iunie 2024
Chisinau
Social

Cadrele didactice cer respectarea legii care le vizează în mod direct

Loading
Social Cadrele didactice cer respectarea legii care le vizează în mod direct
Cadrele didactice cer respectarea legii care le vizează în mod direct
newtimes.kz

 

Către:

Parlamentul Republicii Moldova

Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Finanțelor

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

 

Subsemnata, Ana Cimpoieșu, președinta Consiliului Raional Hâncești al Federației Sin­dicale a Educației și Științei, în numele celor aproape 3000 de angajați ai sistemului de învățământ din raionul Hâncești, solicit RESPECTAREA LEGII nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar!

Se declară peste tot că prin această lege ar fi fost majorate salariile bugetarilor, inclu­siv din învățământ. Poate că da, dar nu substanțial, pentru că, prin această lege, bugetarii au fost lipsiți de două fonduri lunare de salarizare: pentru ajutorul material, în mărimea unui salariu mediu lunar, și pentru premiere anuală, în valoare de cel puțin un salariu de bază.

În urma solicitărilor sindicatelor, Legea nr. 270 a fost modificată și a fost introdus pen­tru anul 2020 premiul anual în mărime de 50% din salariul de bază. Guvernul trebuia să elaboreze o Hotărâre pentru reglementarea acordării acestui premiu, însă suntem în luna a 10-a a anului 2020 și acest lucru nu este îndeplinit.

În plină campanie electorală, candidatul independent Igor Dodon, care a fost la cârma statului timp de patru ani, promite dublarea salariilor în învățământ începând cu 01.01. 2021. Lăudabilă promisiune! Pentru că, până când educația nu va deveni o priorita­te și în realitate, iar munca profesorilor nu va fi răsplătită ținând cont de rolul și importanța ei în societate, țara nu va avea oportunități de dezvoltare, înregistrând lipsuri în toate domeniile social-economice! Dar dacă sunt bani pentru dublarea sala­riilor peste două luni, credem că se găsesc bani și pentru premiul anual.

 

De aceea, cerem:

  • Parlamentului Republicii Moldova – să insiste asupra respectării propriei Legi nr. 270/2018!
  • Guvernului Republicii Moldova – să elaboreze de urgență o Hotărâre pentru reglementarea acordării premiului anual!
  • Ministerului Finanțelor – să identifice mijloacele financiare necesare pentru acordarea premiului anual!
  • Confederației Naționale a Sindicatelor – să sprijine solicitările membrilor de sindicat și să insiste asupra respectării Legii nr. 270/2018, sub incidența căreia sunt toți angajații din sectorul bugetar!

 

Ana CIMPOIEȘU,

președinta CR Hâncești al FSEȘ

20 octombrie 2020

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand