Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), produsele alimentare nesigure, care conțin bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice, provoacă mai mult de 200 de boli, de la diaree până la cancer. În perioada de vară, în ţară se înregistrează săptămânal câteva sute de cazuri de boli diareice acute.
Rapoarte ale Ministerului Sănătăţii arată că principalele cauze care favorizează apariţia izbucnirilor de intoxicații alimentare sunt: folosirea la pregătirea alimentelor a materiei prime de origine animală infectate primar, procurarea produselor alimentare infectate din unități comerciale care nu respectă regulile de igienă şi condiţiile de comercializare, organizarea ceremoniilor la obiectivele de alimentaţie publică cu folosirea materiei prime de origine animală contaminată microbiologic, nerespectarea procesului tehnologic de pregătire şi păstrare a bucatelor.
Republica Moldova este ţară membră a Organizaţiei Mondiale
a Comerţului, de aceea, autorităţile statului sunt obligate să armonizeze cadrul regulator în domeniul asigurării şi gestionării siguranţei produselor alimentare. Recent, Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), instituţie care se află în subordinea Guvernului, au semnat un Acord de colaborare și un Ordin comun cu privire la perfecționarea măsurilor de prevenire și control al bolilor provocate de salmonelă, al toxiinfecțiilor alimentare și altor maladii diareice acute, care se transmit pe cale alimentară.
Alimentele nesigure pot provoca peste 200 de maladii
În cadrul unei ședințe comune dintre medicii șefi ai centrelor de sănătate publică și șefii direcțiilor pentru siguranța alimentelor din țară, a fost stabilit modul de coordonare a activității și de delimitare a atribuțiilor între instituții. În timpul ședinței, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a mențio-nat importanța monitorizării cir-culației pe piață a produselor alimentare și necesitatea de reducere a numărului de maladii provocate de produsele neconforme.
„În ultima perioadă, cu toții am fost îngrijorați de numărul mare al toxiinfecțiilor alimentare și al bolilor diareice acute. Acestea au fost determinate de utilizarea produselor alimentare nesigure procurate din piețe, unități comerciale și locuri neautorizate. Totodată, am fost îngrijorați de lipsa unui document, protocol, algoritm de reacție și interacțiune între cele două servicii. Eu sunt sigură că, după semnarea acestor documente, pe termen lung, cetățenii Moldovei vor simți tot ce înseamnă control și supravegherea sănătății publice”, a declarat Ruxanda Glavan.
Acordul de colaborare între Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prevede
o interacțiune mai eficientă între cele două instituții. Specialiștii vor face schimb de informații din domeniu, în special, privind circulația tulpinilor de salmonelă și a produselor poluate cu reziduuri de pesticide și nitrați. De asemenea, reprezentanții CNSP și ANSA vor efectua controale comune pentru a depista neconformitățile privind autorizarea, plasarea pe piață, comercializarea și păstrarea produselor alimentare.
„Reprezentăm două instituții care au același țel: de a sta la straja sănătății publice. Sarcina noastră este de a depista imediat cauza intoxicației, de a întreprinde măsurile necesare pentru a izola produsele alimentare care au servit drept sursă de infecție și a nu permite ca aceasta să se răspândească și să sufere mai mulți oameni. Din păcate, până în prezent, avem foarte multe acte legislative și nu întotdeauna era clar până unde sunt responsabilitățile noastre și
care este procedura pentru a fi transmise informațiile colegilor de la centrele de sănătate publică din teritorii”, a subliniat Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Avem legi bune, dar nu întotdeauna sunt respectate
Solicitată de ziarul „Vocea poporului”, Valentina Chiriac, preşedinta Sindicatului Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţie Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante, şi Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS”, a opinat că în ţară există legi bune în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor. „Altceva e că nu întotdeauna acestea sunt respectate. Există Legea nr.78 din 18 martie 2004 privind produsele alimentare, Legea nr.10 din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, Legea nr.231 din 23 septembrie 2010 cu privire la comerţul interior, Legea nr.113 din 18 mai 2012 cu privire la stabili-rea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor.
Instituţiile statului trebuie să efectueze un control mai riguros, de la etapa cum se cultivă seminţele, cerealele cu care se hrănesc animalele, păsările, până când carnea, ouăle, alte produse alimentare uşor perisabile ajung la tejghea. De multe ori, noi nu ştim de unde provin produsele care ajung pe masa consumatorului, de aceea, e necesar să se verifice provenienţa acestora, în ce condiţii s-au păstrat până ca ele să ajungă în Republica Moldova. Sindicatul pe care îl reprezint, împreună cu Federaţia „Moldsindcoopcomerţ”, condusă de Valeria Tricolici, au desfăşurat în septembrie anul curent un seminar pentru membrii celor două entități sindicale, la tema siguranţa produselor alimentare şi sănătatea populaţiei.
Participanţii la seminar au primit câte un ghid, unde am descris care sunt factorii declanşatori ai riscurilor în alimente, care sunt riscurile şi pericolele alimentare chimice, intoxicaţiile alimentare de origine microbiană, în ce condiţii bacteriile se pot înmulţi, care sunt exigenţele faţă de lucrătorii din sfera alimentaţiei, cerinţele faţă de unităţile de alimentaţie publică şi de unităţile de procesare a alimentelor etc. În cadrul seminarului, am analizat care este situaţia în ţară la acest capitol şi ce putem face noi, sindicaliştii, ca în vânzare să nu ajungă produse de o calitate dubioasă. Totul se începe din câmp, ce semănăm, cu ce tratăm solul, nu ştim de unde provin seminţele, cu ce sunt hrănite găinile pe care le procurăm din pieţe sau magazine. Statul trebuie să se implice în acest lanţ chiar de la început.
Comercializarea
cu bună știință
a produselor
alterate poate
conduce chiar și la răspundere penală
„Produsele, după ce ajung în vânzare, trebuie verificate de serviciile specializate – centrele de sănătate publică, serviciile veterinare din cadrul pieţelor. Mult depinde şi de persoanele care vând produse uşor perisabile, de cele care activează în restaurante sau hoteluri, ele trebuie să fie instruite în ceea ce priveşte respectarea igienei personale. Dacă carnea, ouăle, lactatele și alte produse sunt aduse din nordul în centrul ţării, de exemplu, nu ştim în ce condiţii acestea au fost transportate, dacă maşinile dispun sau nu de sisteme frigorifice. Angajaţii din comerţ şi alimentaţie publică sunt cei care pot menţine calitatea acestor produse, dar ei nu pot controla întregul lanţ”, a menţionat Valentina Chiriac.
Dânsa a adăugat că persoanele care permit vânzarea sau consumul de produse alimentare alterate sau cu termenul expirat trebuie să ţină cont de faptul că încălcarea legislaţiei sanitare atrage după sine răspundere disciplinară, civilă, contravenţională sau chiar penală, conform legislaţiei în vigoare. Persoanele fizice şi juridice care au comis încălcări ale legislaţiei sanitare sunt trase la răspundere conform Codului contravenţional. În cazul în care o unitate economică, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică, încalcă regulamentele sanitare, iar continuarea activităţii sale pune în pericol sănătatea publică, medicul-şef sanitar de stat de orice nivel suspendă activitatea acesteia sau, după caz, a uneia dintre subdiviziunile acesteia.