27 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Bolile provocate de alimentaţia incorectă vor fi combătute

Loading
Sanatate Bolile provocate de alimentaţia incorectă vor fi combătute
Bolile provocate de alimentaţia incorectă vor fi combătute

 

 

alimentatia-copiilor

Foto: vocea.md

Executivul republican pre­conizează să instituie, până în 2016, un sistem de ad­ministrare a mai multor aspecte legate de sănătatea nutriţională. Acest lucru este prevăzut în Programul naţional în domeniul ali­mentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020, care a fost aprobat la o recentă şedinţă a Cabinetului de Miniştri.

 

Conform documentului, în ur­mătorii doi ani, în 80 la sută din instituţiile de învăţământ şi în 70 la sută din spitale va fi creat un mediu favorabil pentru promo­varea unei alimentații sănătoase. Un alt obiectiv al aceluiaşi pro­gram este reducerea consumului de zahăr, sare şi grăsimi.

Printre angajamentele asu­mate de autorităţile publice prin

intermediul documentului sus-menţionat se mai numără creş­terea nivelului de cunoştințe al populației în domeniul ali-mentației sănătoase. În acelaşi timp, autorităţile statului îşi pro­pun să sporească până la 60 la sută numărul pruncilor care sunt alăptați la sân în primele şase luni de viață.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în prezent, şase la sută dintre copiii cu vârsta de până la cinci ani suferă de retard statu­tar, determinat de insuficienţă cronică de energie. Totodată, fie­care al cincilea copil are anemie, iar unul din trei – deficienţă de iod.

Situația în rândul adulţilor este, de asemenea, alarmantă. Statisticile oficiale arată că 40 la sută dintre femeile gravide sunt anemice, iar jumătate din popu­laţia adultă este supraponderală sau obeză.

Mihail Dutca, vicepreşedinte

al Sindicatului „Sănătatea”, a apreciat că aprobarea Programu­lui naţional în domeniul alimen­taţiei şi nutriţiei este un lucru important şi binevenit pentru ţara noastră. „Acest document trebuia elaborat mai demult şi, dacă lucrul în cauză a fost înfăp­tuit în sfârşit, sperăm ca progra­mul să fie realizat, să nu rămână pe hârtie”, a menţionat Mihail Dutca. În opinia sa, implementa­rea măsurilor respective solicită investiţii serioase din partea Gu­vernului, iar rezultatele acestora vor fi pozitive pentru sănătatea întregii populaţii.

De calitatea alimentării, de cultura moldovenilor în materie de nutriţie depinde în mare mă­sură sănătatea publică. Dacă vom avea o forţă de muncă sănătoasă, iar aceasta trebuie să fie legea supremă a oricărei guvernări a ţării, acest indicator va duce şi la dezvoltarea economică a statului, pentru că o societate nu poate prospera cu o populaţie bolnavă, a concluzionat vicepreşedintele Sindicatului „Sănătatea”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand