26 septembrie 2023
Chisinau
Cultura

BITEI, un eveniment foarte important pentru cultura noastră

Loading
Cultura BITEI, un eveniment foarte important pentru cultura noastră
BITEI, un eveniment foarte important pentru cultura noastră
tei.md

Cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice (Bi­enala Teatrului Național „Eugène Ionesco”) revine la Chișinău, după șapte ani de absență, cu 20 de spectacole de muzică, dans și teatru, pe scenă și în aer liber cu participanți din Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, China, Ucraina  și Republica Moldova. Cu generi­cul „Chișinău. Locul ideal pentru întâlniri”, Festivalul va avea loc în perioada 26 mai – 4 iunie.

Evenimentul este organizat de Mi­nisterul Culturii, împreună cu Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub înaltul patronaj al Președinției și al Guvernu­lui, cu sprijinul Primăriei municipiului Chișinău.

În cadrul Festivalului BITEI se vor desfășura ateliere artistice, dezbateri, paneluri și conferințe de presă cu par­ticiparea personalităților notorii din domeniul artelor scenice (regizori, critici de teatru, editori de publicații specializate), care vor fi găzduite de Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Fără Nume și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Directorul Teatrului Național „Eugène Ionesco”, Petru Vutcărău, a menționat, într-o conferință de presă, că festivalul BITEI este un eveniment cultural foarte important pentru în­treaga cultură a țării noastre.

„Publicul spectator mereu ne întreba: când vom reveni la BITEI, când va avea loc următoarea ediție? Și iată, după mai multe eforturi de­puse, suntem în prag să inaugurăm cea de-a XIII-a ediție. Aceasta nu ar fi avut loc, dacă ne-am fi propus să-l organizăm doar cu forțele proprii sau cu ajutorul sponsorilor. Rolul statu­lui în organizarea acestui eveniment este substanțial. Astfel, prin hotă­râre de Guvern, în 2016, Festivalul BITEI a obținut statut de eveniment de importanță națională, alături de Festivalul Internațional de Operă și Balet „Invită Maria Bieșu” și Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”. Suntem onorați că avem acest statut și să nu lăsăm ca acest eveniment să dispară sau să-și minimalizeze din importanță”, a precizat Petru Vutcă­rău.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că Festivalul BITEI con­stituie de fapt un pilon al vieții tea­trale din R. Moldova. „Este foarte important ca acest festival să fie nu doar pentru lumea teatrală, nu doar pentru publicul amator de spectaco­le, ci și pentru instituțiile care pot și trebuie să susțină toate evenimentele culturale din R. Moldova”, a subliniat Sergiu Prodan.

Deschiderea oficială a Festiva­lului BITEI 2023 va avea loc vineri, 26 mai, la ora 18.00, în incinta Tea­trului Național „Eugène Ionesco”. Va urma premiera spectacolului „Revi­zorul” după piesa omonimă de Niko­lai Gogol, în regia lui Petru Vutcărău.

Pentru organizarea Festivalului BITEI, Ministerul Culturii a alocat un buget de 5,8 milioane de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand