Biroul executiv al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective s-a întrunit recent într-o ședință. Aceasta a fost condusă de către Marcel Spatari, președintele Comisiei, ministru al Muncii și Protecției Sociale. La ședință au participat reprezentan-ţii partenerilor sociali de nivel naţional.
În cadrul acesteia a fost aprobată ordinea de zi a următoarei ședințe a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), care urmează să aibă loc pe 25 februarie.
Chiar în debutul ședinței, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a propus ca la ședința CNCNC să fie inclusă chestiunea cu privire la prezentarea Convenției colective la nivel național vizând promovarea și dezvoltarea parteneriatului social, propunere susținută de membrii Biroului executiv.
De asemenea, în cadrul ședinței CNCNC de vineri, 25 februarie, sunt puse în discuție și chestiunea privind crearea mecanismelor extrajudiciare de soluționare a litigiilor individuale de muncă, precum și cea cu privire la situația în domeniul forței de muncă, fiind prezentat și discutat noul program de ocupare a forței de muncă pentru perioada 2022–2026.
CNSM este pentru majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real
Totodată, în cadrul ședinței Biroului executiv, Sergiu Sainciuc a ținut să amintească și despre îngrijorarea și nedumerirea CNSM legată de tergiversarea majorării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real. De altfel, acesta este un angajament comun al partenerilor sociali – Guvern, Sindicate și Patronate, agreat prin semnarea Memorandului între CNSM și Confederația Națională a Patronatului din Republica Mol-dova, precum și urmare a celor convenite în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 22.12.2021.
Reamintim că, după o pauză de aproape doi ani, în decembrie 2021 a fost relansată activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective în componență actualizată, urmând ca întrunirile partenerilor sociali să fie organizate periodic.
Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective este un organ tripartit autonom de interes public al parteneriatului social la nivel de țară, care are menirea de a soluţiona problemele ce ţin de domeniul muncii şi cele social-economice. Comisia naţională are un rol consultativ în elaborarea strategiilor şi politicilor social-economice, în aplanarea situaţiilor conflictuale la nivel naţional dintre partenerii sociali.