Un studiu efectuat la iniţiativa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu susţinerea financiară a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, relevă un șir de constrângeri fundamentale în calea exportului de produse agroalimentare moldoveneşti.
Potrivit rezultatelor studiului, acestea sunt determinate de trei factori externi majori: consumatorii ruşi migrează spre segmentul de supermarketuri, Rusia a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, precum şi o concentrație prea mare a exportului pe piaţa acestei țări.
Barierele interne la export se referă, în particular, la procedura de eliberare a certificatelor fitosanitare şi de inofensivitate, la chestiuni legate de procedurile vamale şi la probleme ce ţin de aspecte fiscale.
Posibilităţile de sporire a exportului de produse agroalimentare moldovenești şi măsurile de înlăturare a barierelor existente în calea acestuia au fost dezbătute, recent, de reprezentanții mai multor întreprinderi antrenate în această activitate și ai mai multor instituții ale statului.
„Barierele apar din partea unor întreprinderi sau persoane care încearcă să monopolizeze acest domeniu”, a declarat în context ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Ministrul a solicitat implicarea mai insistentă a exportatorilor în procesul de identificare şi înlăturare a piedicilor existente în desfășurarea acestor exporturi.
Directorul Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a afirmat în cadrul aceleiași întrunirii că, în ultimii ani, procedurile vamale au fost simplificate şi că acţiunile în acest sens vor continua.