O mamă orbită de ură faţă de fostul soţ
Doresc să cred că ideea din titlu v-a dus cu gândul la “oamenii noştri”, care muncesc peste hotare (nu zic la negru, căci majoritatea din ei se simt mai bine acolo decât acasă), adică la mamele, taţii, surorile, fraţii şi tot ce numim noi rude, care ne bucură regulat cu valută muncită în sudoarea frunţii. Banii Italiei, de fapt, pot fi şi ai Portugaliei, Turciei, Rusiei, unde au plecat părinţii să facă un ban pentru a le crea un viitor mai bun copiilor.
În mare parte, această străduinţă a părinţilor are un efect pozitiv, însă, cu regret o spunem, sunt şi cazuri când banii Italiei, nimerind în mâinile scumpelor odrasle, sunt irosiţi în baruri, restaurante şi pentru alte distracţii care adesea au un final nu tocmai bun. Astfel de cazuri avem destule şi de rămas.
De acest lucru m-am convins, stând de vorbă cu Mihail C., un bărbat între două vârste, care-şi duce traiul prin părţile Cahulului. Ţin să menţionez că la dorinţa eroului meu nu i-am deconspirat numele şi localitatea în care trăieşte.
De dragul banilor, şi-a lăsat copiii pe drum
Aşadar, s-o luăm de la început. Mihai C. a lucrat mai toată viaţa în organele interne, de unde a fost nevoit să se pensioneze, deşi mai era încă în puteri. Lucrul acesta a fost pentru el un stres foarte mare, deoarece avea în grija sa doi băieţi de şcoală care trebuiau educaţi. Peste un timp, mai are loc un eveniment dureros în viaţa sa – divorţează de soţia Maria. Fiindcă prezenţa sa alături de soţie crea o situaţie tensionată, el pleacă de acasă, lăsând copiii în grija mamei. Nevoile, însă, nu se opresc aici. Într-o zi a aflat că Maria, fără să-l anunţe, a lăsat copiii pe drumuri şi a plecat peste hotare. Ca un tată grijuliu care-şi iubea copiii, i-a luat să-i îngrijească el în casa concubinei sale. Pe durata a patru ani de aflare în Italia, fosta sa soţie n-a venit să-şi vadă feciorii niciodată.
Cine seamănă ură, ură culege şi nu are nici o şansă să fie înconjurat de dragoste |
„După patru ani, însă, Maria a început să tragă pe acasă, dar aceste zile se transformau într-un adevărat calvar, copiii deveneau martorii unor scandaluri interminabile. Permanent eram ameninţat de către soţie că voi fi pus la puşcărie.
A cumpărat dragostea copiilor cu euro
După ce copiii au crescut, Maria a început să le trimită euro de cheltuială. Le-a cumpărat şi telefoane mobile, la care mămica le da indicaţii, instigându-i pe feciori împotriva mea. Astfel, am ajuns ca feciorii mei pe care nu i-am lăsat să se piardă pe drumuri, să nu mă mai asculte. Fac ce doresc. Se duc de acasă şi vin când vor, de multe ori se întorc beţi criţă. În aceşti ani eu mi-am construit casă cu două etaje, rezervându-le şi feciorilor două camere. Adesea ei, însă, se închid în odăile lor şi dorm cât e ziulica de mare. Dacă îi rog să mă ajute la lucru prin gospodărie, refuză categoric. De multe ori îmi luau şi maşina fără permisiune. Într-o noapte i-a depistat poliţia rutieră, în maşină erau vreo zece inşi, iar feciorul meu Tudor conducea maşina în stare de ebrietate. L-am scăpat cu mare greu de belea, Tudor însă nu a dorit să-şi schimbe comportamentul. La binele pe care mă strădui să-l fac, feciorii mei îmi răspund cu rău. Care e vina mea nu pot înţelege”.
Această mărturisire Mihai a făcut-o cu lacrimi în ochi, oftând cu durere.
Înainte de a-şi lua rămas bun, el mă privi cu tristeţe şi spuse: „Mi-i ruşine să mă uit în ochii oamenilor când văd la ce zile am ajuns. Banii Italiei a făcut o umbră de om din mine, dar sper că într-o bună zi feciorii vor veni să mă vadă şi vor spune – ce mai faci tată?”
Singur pe acest pământ
Nu mi-a cerut nici un ajutor. Pur şi simplu m-a rugat să scriu despre tragedia sa, cu gândul că poate cineva care se află în aceeaşi situaţie să se mângâie cu gândul că nu-i singur pe acest pământ care suferă din cauza migraţiei. Iar unii mai curajoşi poate vor decide să scrie la redacţie despre suferinţele lor.
Cu regret, Mihai are dreptate. Asemenea cazuri tragice, cu mici excepţii, poţi întâlni mai în fiecare sat din mica noastră ţară. Nu ştiu cine poate să-l ajute pe Mihai şi pe alţii ca el, aflaţi la limita disperării. E o problemă delicată, ce ţine mai mult de viaţa intimă a familiei. E greu de spus cât de eficiente vor fi intervenţiile din exterior, fie ale poliţiei, procuraturii sau ale altor instituţii.
Fost poliţist care a luptat cu infractorii toată viaţa, fost combatant, care a luptat pentru integritatea ţării, astăzi Mihai luptă disperat cu cele mai dragi fiinţe, în care a investit ani buni cu speranţa să-i fie de ajutor la bătrâneţe.
Nu o vor putea ajuta nici toţi banii Italiei
Banii Italiei, însă, i-a transformat pe proprii feciori în duşmani, bineînţeles, cu contribuţia nemijlocită a fostei soţii, obsedată de nişte ambiţii meschine. Probabil, ar fi binevenit să ne întrebăm, ce a câştigat această mamă, orbită de ură faţă de fostul soţ? La acest deznodământ a dorit Maria să ajungă?
Oare ea nu-şi dă seama că banii, pe care i-a agonisit, muncind din greu peste hotare, i-au transformat copiii în nişte tineri perfizi, răutatea cărora se poate răsfrânge într-o bună zi şi asupra ei?! Atunci va înţelege, probabil, că a greşit, dar va fi prea târziu şi nu o vor putea ajuta nici dragostea de mamă, nici toţi banii Italiei, căci cine seamănă ură, ură culege şi nu are nici o şansă să fie înconjurat de dragoste.