Istoria fabricii începe pe 20 iunie 1944, atunci când, în baza Hotărârii Sovietului Comisarilor Norodnici al RSSM din data de 4 iunie 1944, la atelierul „Krasnîi obuvșcik” de la Bălţi au fost angajaţi un achizitor, un cizmar, o croitoreasă şi o şefă de secţie. Cu trecerea timpului, numărul angajaţilor atelierului a crescut până la 90 de persoane, au fost achiziţionate 12 maşini cu acţionare cu pedală şi patru maşini de confecţionare a încălţămintei. În anul 1947, atelierul a fost reorganizat în fabrică de confecţionare industrială a hainelor şi încălţămintei, iar din 1952 întreprinderea a intrat în componenţa Ministerului Industriei Uşoare de atunci.
Pe data de 20 iunie, Fabrica SA „Bălţeanca” a marcat jubileul de 70 de ani de la fondarea întreprinderii. În cadrul evenimentului, au avut loc un concert, diverse concursuri, celebrarea veteranilor şi a dinastiilor de muncă. Cei mai buni lucrători ai întreprinderii au fost încurajaţi cu premii băneşti şi cadouri.
Vârsta tânără
„70 de ani este o vârstă tânără, pentru mulţi colaboratori, fabrica a devenit o a doua casă, a menţionat, în discursul din deschiderea manifestării, preşedinta Consiliului Sindicatului Lucrătorilor din Industria Uşoară, Nadejda Rusnac.
Aceasta şi-a exprimat profunda recunoştinţă pentru munca depusă de toţi angajaţii întreprinderii, urându-le tuturor multă sănătate, fericire, bunăstare, credinţă într-un viitor mai bun și în prosperarea industriei uşoare a țării.
„Aveţi multe înainte. Pe parcursul istoriei am avut de toate – şi urcuşuri, şi coborâşuri, dar voi aţi rezistat. Şi veţi rezista încă mulţi ani!”, a menţionat Nadejda Rusnac.
Liderul sindical a înmânat Diplome de onoare ale Consiliului sindicatului pentru participare activă la viaţa sindicală unor lucrători ai întreprinde-rii: N. Luchianciuc, J. Mosens, A. Jmurciuc.
Fabrica de confecţii are tradiţii frumoase
Directorul Fabricii „Bălţeanca”, Iurie Hanganu, a relatat pentru ziarul „Vocea poporului” că întreprinderea este una din cele mai importante de la Bălţi. Aici activează 469 de persoane.
„Am avut noroc că am reuşit să păstrăm nucleul fabricii. Mă bucur mult când vin să se angajeze lucrători tineri, dar nu uităm nici de veteranii noştri, ei sunt temelia întreprinderii. SA „Bălţeanca” este o fabrică cu tradiţii vechi şi frumoase. Pentru foarte mulţi lucrători, ea a ajuns să fie o a doua casă”, susţine Iurie Hanganu.
Totodată, el spune că la întreprindere se resimte insuficienţa de cusătorese calificate. În prezent, profesia de cusătoreasă nu este deloc uşoară şi nici populară. Majoritatea tinerilor încearcă să-şi găsească un rost în afara ţării.
Despre activitatea sindicală la întreprindere ne-a povestit preşedinta comitetului sindical, Ni-na Dudco.
Sindicatele la „Bălţeanca” există chiar din momentul fondării întreprinderii, acestea desfăşoară o activitate fructuoasă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor, pentru protecţia drepturilor membrilor de sindicat şi majorarea salariilor.
„Avem un investitor străin, întreprinderea activează în regim lohn din 1998. Iniţial, salariul tarifar pentru categoria întâi de salarizare pe unitate de timp constituia 2,50 lei şi investitorul niciodată nu l-a majorat din proprie iniţiativă. De fiecare dată noi am insistat asupra majorării, am purtat negocieri, am desfăşurat diverse acţiuni. În prezent, salariul tarifar pentru categoria întâi pe unitate de timp constituie 13 lei. Recent, am desfăşurat acţiuni de protest din cauza formării unor restanţe salariale. Am oprit maşinile pentru 30 de minute, dar am stat la locurile de muncă fără să plecăm nicăieri. Peste jumătate de oră ne-am reluat activitatea. Am anunţat directorul din timp despre intenţia de a protesta”, spune preşedintele comitetului sindical al fabricii, Nina Dudco.
Comitetul sindical conlucrează intens cu directorul fabricii, Iurie Hanganu. Pentru reţinerea salariului, la iniţiativa directorului, fiecare lucrător a primit câte 200 de lei suplimentar.
„Lucrătorilor li se remunerează munca peste program, lucrul în zilele de odihnă se plăteşte dublu, se achită şi staţionarea. Este meritul comitetului sindical şi al administraţiei. Pentru munca în perioada caniculară, fiecare dintre muncitori a primit câte 200 de lei în calitate de compensaţie”, menţionează Nina Dudco.