
Foto: rsute.ru
Un fenomen îngrijorător ia amploare în rândul adolescenților. Tot mai mulți tineri sunt dependenți de jocurile online. Extrem de periculoase, răspândite în întreaga lume, unele jocuri ar fi motivul pentru moartea a sute de tineri.
Alarmant este și faptul că aceste jocuri încep să fie practicate și de tinerii din Republica Moldova. Asta după ce se presupune că decesul celor doi adolescenți din Chișinău, care s-au aruncat recent de pe o clădire cu 18 etaje, ar fi legat de un joc de acest fel numit și ,,Sini Kit” sau „Balena Albastră”. Cei doi minori erau activi pe rețelele de socializare, unde postau destul de des mesaje și poze ciudate, în care subiectul suicidului era la ordinea zilei.
Asupra promovării suicidului pe Internet deja au atras atenţia şi politicienii, organizaţii obşteşti, psihologi, reprezentanţi ai bisericilor şi administratori ai unor reţele de socializare. Psihologii susțin că părinții ar trebui să se pună la curent cu activitățile și tendințele periculoase în rândul adolescenților, pentru a ști la ce sunt expuși aceștia.
„Sunt foarte multe jocuri online. Noi scoatem în evidență doar unele jocuri, dar facem rău, pentru că sunt mult mai multe care pot afecta psihic şi emoţional copiii. Adolescenții care se implică în astfel de jocuri au o nesiguranță foarte mare în suflet. Ei nu au alături persoane cu care se simt bine, care să poată discuta despre ceea ce îi doare. Adolescenții tind să ia decizii de moment ca să convingă pe cineva, de aceea ei se gândesc și la suicid. De fapt, nimeni nu vrea să moară, lumea vrea să pună capăt durerii, disconfortului sufletesc. E foarte important ca părinții să acorde atenție copiilor și să fie prieteni cu ei”, ne-a spus psihologul Liuba Ciobanu.
În context, și Nadejda Lavric, vicepreședintă a Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, a relevat că
„Este o problemă majoră care vizează sănătatea și siguranța copiilor. Sigur, ține și de școală, dar mai mult de familie. Copiii trebuie supravegheați, ați văzut că acele mesaje vin pe la ora 4 dimineața. Un profesor nu poate să-l controleze în acest sens, pentru că elevul nu navighează pe internet la ore, ci în timpul liber. În acest caz, familia trebuie să-și onoreze obligația. Poate ar fi cazul să se organizeze niște cercuri școlare, dar asta ține deja și de plata pentru profesori. În asemenea cazuri, trebuie să se implice toată societatea, dar cel mai mult părinții”.
Reflectarea acestei tragedii în mass-media a pus în alertă şi autorităţile. Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, problema sinuciderilor în rândul tinerilor poate fi soluționată prin adoptarea controversatului proiect de lege cunoscut ca Legea Big Brother. Recent, Guvernul a aprobat şi Planul de acţiuni privind promovarea siguranței pe Internet a copiilor și adolescenților pentru anii 2017-2020. Acesta este menit să reducă conţinutul ilegal din Internet, să informeze pe cei aflaţi în contact direct cu copiii despre riscurile mediului online, inclusiv să elaboreze statistici și cercetări privind siguranţa online. Mai mult, oamenii legii au atenționat mass-media să trateze cu maximă atenţie astfel de cazuri, să evite titlurile cu caracter senzaţional şi să difuzeze imagini care sporesc artificial interesul cititorilor. Asta pentru că, după ce a fost mediatizat în presă cazul de suicid provocat de jocul „Balena albastră”, numărul celor care au accesat acest joc ar fi crescut.
De asemenea, în şcoli au fost organizate şedinţe cu părinţii, care au fost atenţionaţi de către profesori despre pericolele acestui joc, dar şi ale altora, şi să fie mai precauţi în raport cu copiii. Îngrijorate de fenomen, mai mute organizații neguvernamentale au cerut autorităţilor statului, dar și Mitropoliei Moldovei să elaboreze programe antisuicid şi să colaboreze cu societatea civilă în implementarea acestora.
Recent, pe reţelele de socializare a fost creat grupul „Stop Suicid”, care îşi propune să identifice persoanele aflate în situaţii de risc, să le ofere consiliere. Creatorul grupului, Oleg Chetrean, spune că, de când a fost format acesta, au fost prevenite peste 20 de tentative de suicid.
Mai mult, pentru a combate ,,Balena albastră”, internauţii au creat o replică numită ,,Balena roz”, personaj al binelui. Jocul include 50 de etape pentru a fi fericit.