29 martie 2024
Chisinau
Social

Aviz pozitiv pentru proiectul de liberalizare a importului de motorină

Loading
Social Aviz pozitiv pentru proiectul de liberalizare a importului de motorină
Aviz pozitiv pentru proiectul de liberalizare a importului de motorină
agricultori

Foto: cotidianul.ro

 

Iniţiativa legislativă cu privire la perfecţionarea reglementărilor legate de importul şi co­mercializarea produselor petroliere, în parti­cular, a motorinei pentru necesităţile produ­cătorilor agricoli, a fost avizat pozitiv, zilele trecute, de membrii Cabinetului de Miniştri.

 

Documentul prevede, printre altele, liberalizarea importului de produse petroliere pentru necesităţi­le agricultorilor, fără achitarea taxelor pentru licenţă. Totodată, în amendamentele la actuala Lege privind piaţa produselor petroliere se conţin şi alte elemente noi, cum ar fi: atribuţii suplimentare acordate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, concre­tizarea tranzacţiilor cu produse petroliere şi modul de declarare vamală.

Modificările au scopul de a produce efecte imediate atât asupra consumatorilor, cât şi a mediului de afaceri, prin limitarea practicilor abuzive în formarea preţuri­lor, concomitent cu excluderea carenţelor existente în mediul concurenţial.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parla­ment.

Sergiu Bernevec, preşedintele Federaţiei „Agroind­sind”, a apreciat că această iniţiativă este una veche, dar care merită a fi salutată. „De vreme ce pe piaţa au­tohtonă există un monopol al marilor importatori, care duce la stabilirea unor preţuri exagerat de mari la lubri­fianţi şi la motorină, această măsură ar putea conduce la diversificarea importatorilor şi la reducerea preţului de cost”, a declarat Sergiu Bernevec.

Cel mai important este că, în cazul aplicării noilor reglementări, nu vor mai exista creşteri exagerate de preţuri în perioada lucrărilor agricole. Acum, în timpul lucrărilor agricole de bază, de primăvară sau de toam­nă, preţurile sunt majorate considerabil, a concretizat Sergiu Bernevec.

La rândul său, Alexandru Slusari, preşedintele UniA­groProtect, susţine că iniţiativa fermierilor a fost trun­chiată de reprezentanţii Guvernului.

„Propunerea iniţială era ca autorizaţia pentru impor­tul de motorină să fie eliberată prin intermediul ghişe­elor unice, ca să fie excluse barierele birocratice, dar acest lucru a fost omis. Şi termenul de intrare în vigoare a documentului în cauză trebuia să fie de două luni”, a specificat Alexandru Slusari.

Termenul respectiv a fost prelungit până la patru luni şi în acest răstimp ar urma să fie elaborată o metodolo­gie nouă de calculare a adaosului comercial, precum şi mecanismul de eliberare a autorizaţiilor. În opinia pre­şedintelui UniAgroProtect, este puţin probabil ca aceas­tă iniţiativă să intre în vigoare până la începutul sezonu­lui agricol următor. Consumul de lubrifianţi şi motorină are o pondere de 30 la sută în structura cheltuielilor de producţie ale fermierilor. „Dacă va fi aplicată metodo­logia propusă de asociaţiile fermierilor şi se va face re­gulă pe această piaţă, producătorii agricoli vor putea să economisească minimum doi lei pentru fiecare litru de motorină”, a mai precizat Alexandru Slusari.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand