21 iulie 2024
Chisinau
Varia

Avertismentul lui Stephen Hawking privind dispariţia speciei umane

Loading
Varia Avertismentul lui Stephen Hawking privind dispariţia speciei umane
Avertismentul lui Stephen Hawking privind dispariţia speciei umane

 

 

disparitia-omenirii

Foto: descopera.ro

Celebrul fizician britanic a vorbit de mai multe ori despre cea mai mare ameninţare la adresa spe­ciei umane, din punctul său de vedere. El se teme că dezvoltarea inteligenţei artificiale va însemna dispariţia oamenilor, pentru că aceste maşinării vor deveni mai deştepte decât cei care le-au creat, scrie descopera.ro.

 

Noua declaraţie a lui Hawking a venit în urma unei întrebări legate de noul sis­tem prin care va putea comunica.

Suferind de boala Lou Gehrig, Hawking este complet paralizat şi nu poate vor­bi decât cu ajutorul unui sintetizator de voce. Recent, el a început să folosească un sistem nou, care va putea învăţa cum gân­deşte Hawking şi astfel îi va putea sugera cuvintele pe care el ar vrea să le folosească pentru a-şi exprima o idee.

Temerile lui privind inteligenţa arti­ficială sunt împărtăşite şi de alţi savanţi. Inventatorul şi futuristul Ray Kurzweil, director la Google, numeşte drept singu­laritate momentul în care inteligenţa arti­ficială o va depăşi pe cea umană, iar acest lucru se va întâmpla în jurul anului 2045, crede el.

În luna aprilie, Hawking a declarat că dezvoltarea inteligenţei artificiale va fi cel mai mare eveniment din istoria ome­nirii, dar va fi probabil şi ultimul. Fizicia­nul a scris un articol în acest sens, pentru Huffington Post, alături de Max Tegmark şi Frank Wilcyek, de la MIT, şi de expertul în calculatoare Stuart Russell de la Uni­versitatea California, Berkeley.

La rândul său, miliardarul Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a numit in­teligenţa artificială ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa existenţei oameni­lor. El avertizează că trebuie să existe re­glementări în acest sens.

În luna martie, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi actorul Ashton Kut­cher au investit 40 de milioane de dolari într-o companie care vrea să creeze un creier artificial.

Cu toate acestea, mulţi oameni de şti­inţă consideră că inteligenţa artificială va evolua abia după foarte mulţi ani, iar te­merile de acest fel nu au o bază reală.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand