22 November 2024
Chisinau
Social

Avem de înfruntat doua pandemii – Covid-19 și corupția. Pe care punem tunurile?

Loading
Social Avem de înfruntat doua pandemii – Covid-19 și corupția. Pe care punem tunurile?
Avem de înfruntat doua pandemii – Covid-19 și corupția. Pe care punem tunurile?
filthyrich.es

Pentru unii funcţionari, „ne­voia” de a lua mită a deve­nit ca şi cum o datorie de serviciu. Dacă a trecut o zi şi nimeni nu a încercat să-i co­rupă, ei cred că au pierdut timpul în zadar şi se simt atât de indispuşi, încât, ceva mai nou, nu mai doresc să se pro­tejeze de Covid-19. Astfel de demnitari întâlnim aproape în fiecare instituţie de stat. Cum să scăpăm de aceşti indivizi, ce trebuie să facem ca flagelul botezat Corupţie să fie stârpit din administraţiile publice?

La aceste întrebări au încercat și mai încearcă să găsească răspuns reprezentanţii din administrațiile publice locale și centrale, membrii Guvernului, deputații… De-a lun­gul anilor s-au străduit să ne aju­te și organismele internaționale prezente în Moldova, cum ar fi PNUD Moldova, Banca Mondială, Consiliul Europei și altele.

Cine își mai amintește azi de inițiativa „Oraşe fără corupţie – oraşe cu viitor”, o acţiune din cadrul iniţiativei „Transparenţă şi strategii anticorupţie la nivel lo­cal”, lansată, cu mulți ani în urmă, de către Ministerul Administraţiei Publice Locale (a existat așa ceva cândva) în parteneriat cu PNUD. Dar de Conferinţa internaţională „Republica Moldova: justiţie fără de corupţie”?  Evenimentul a fost organizat de Consiliul Europei în cooperare cu Ministerul Justiţiei în cadrul programului de sprijin oferit Republicii Moldova de către CoE „Facilitatea Parteneriatului Estic”. Numărul acestor inițiative, bineînțeles, poate fi continuat. Dar care ar fi rostul, dacă nimic nu s-a schimbat la capitolul com­baterea corupției în mica noastră țară unde toate „succesele” se văd ca în palmă.

 

În vorbe, întotdeauna, cei aflați la guvernare declară război corupției

 

În istoria țării noastre din ulti­mii 30 de ani, eu nu țin minte un președinte de tară, de Parlament sau șef de Guvern care, fiind la putere, să nu fi spus sus și tare:

„Sunt sigur că vom reuşi să creăm toleranţă zero corupţiei în toate domeniile de activitate! Cred că excluderea acestui feno­men din toate instituţiile statului va deveni realitate în următorii ani”.

Acestea, într-un fel, sunt vorbe, dar să ne amintim câte eforturi colosale au depus, în ultimii ani, autorităţile pentru combaterea corupției din sistemului justiţiei, educației, sănătății, ca într-un final RM să se alinieze la standardele europene. Dar să ne mai amintim cum demnitari de rang înalt nu uitau să le mulţumească de fie­care dată partenerilor externi de dezvoltare, în special UE şi SUA, pentru sprijinul oferit în reforma­rea statului de drept, menţionând importanţa unei bune coordo­nări, pe plan intern, a eforturilor autorităţilor astfel încât asistenţa oferită (de milioane de euro) să fie utilizată eficient spre binele și prosperarea țării.

Pentru a demonstra că lucrurile se schimba spre bine, autoritățile puneau la cale și fel de fel de son­daje. Astfel, în urma sondajelor efectuate în rândurile cetățenilor, noi, adică oamenii simpli, aflam că numărul funcţionarilor și dem­nitarilor corupți s-a micşorat con­siderabil.

A doua zi însă ne trezeam cu o realitate și mai tristă. Și așa, an de an, timp de 30 de ani de independență. Cineva totuși ne spune că anul acesta va fi unul  deosebit si că avem șanse mari să scăpăm și de măria sa Corupția, și de Covid-19. Pandemia de coronavirus va trece, într-un fel sau altul, dar cu corupția încă mai trebuie să luptăm. Iar pe lângă mita dată și luată, econo­mia subterană, salariul achitat în plic, evaziunea fiscală sunt tot corupție. Sindicatele au tras sem­nale de alarmă ani de zile ca fac­torii de decizie să ia măsuri dras­tice pentru contracararea acestor flagele. Noi, cei mulți, suntem optimiști și continuăm să muncim în sudoarea frunții și să ne plătim taxele cinstit, sperând la vremuri mai bune. Este adevărat, speranța moare ultima, numai să nu murim noi înaintea ei: de Covid sau de sărăcie, aceasta din urmă fiind o consecință a corupției.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand