22 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Autoritățile și autonomia financiară a sindicatelor. Dreptul de a refuza deplasarea de serviciu

Loading
Cetăţeanul şi legea Autoritățile și autonomia financiară a sindicatelor. Dreptul de a refuza deplasarea de serviciu
Autoritățile și autonomia financiară a sindicatelor. Dreptul de a refuza deplasarea de serviciu
Vocea poporului
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

 

Autoritățile și autonomia financiară a sindicatelor

 

În ce măsură autoritățile publice pot controla activitatea fi­nanciară a sindicatelor?

Anatol Barancian, Chișinău

 

Statutul juridic al sindicatului, ca subiect al dreptului de proprie­tate, este bazat pe normele dreptului internațional, pe prevederile Constituției, Codului civil, legislației cu privire la proprietate, Legii sin­dicatelor, ale altor acte normative, precum și ale statutului sindicatului.  În această ordine de idei, art. 29 din Legea sindicatelor stabilește clar că activitatea financiară a sindicatelor, desfășurată în conformitate cu statutele lor, nu este supusă controlului de către autorități, cu excepția activității de întreprinzător. Activitatea financiară a sindicatelor privind utilizarea mijloacelor bugetului asigurărilor sociale de stat este con­trolată de stat în modul prevăzut de legislaţie. Astfel, sindicatele sunt obligate să prezinte Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în termenele stabilite, dări de seamă privind utilizarea acestor mijloace.

 

Dreptul de a refuza deplasarea de serviciu

 

Vreau să aflu dacă am dreptul să refuz deplasarea de serviciu în cazul în care lucrez doar cu jumătate de normă, în perioa­da concediului pentru îngrijirea copilului?

Diana Botezatu, Florești

 

Art.249 din Codul muncii stabilește în acest sens că persoanele care îmbină concediile pentru îngrijirea copilului cu munca pot fi trimise în deplasare numai cu acordul lor scris. Mai mult decât atât, aceeași normă dispune că angajatorul este obligat să informeze în scris persoanele menționate despre dreptul lor de a refuza depla­sarea. Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului se acordă, în baza unei cereri în formă scrisă, tatălui copilului ori unuia dintre bunici sau unei alte rude sau persoane indicate în art. 126 și 127 alin.(2) din Codul muncii, care se ocupă nemijlocit de îngrijirea co­pilului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand