23 septembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Austriecii sunt dispuși să realizeze proiecte cu CNSM

Loading
Без рубрики Austriecii sunt dispuși să realizeze proiecte cu CNSM
Austriecii sunt dispuși să realizeze proiecte cu CNSM
sindicate-austria-moldova

Foto: vocea.md

Reprezentanți ai Biroului Confederației Sindicale din Austria Chancen Nutzen le-au împărtășit colegilor de la Confederația Națională a Sindica­telor din Moldova experiența pe care o au în domeniul politicilor sociale și ale muncii. Austria este interesată să aibă mai multe proiecte cu CNSM, cele existente până în prezent având succes. Grație activității prodigioase, Biroul Chancen Nutzen a devenit între timp un departament al Confederației Sindicale din Austria.

 

Klaudia K. Orthofer, reprezentantul părții austriece, fiind într-o vizită la Chișinău, a vor­bit conducerii CNSM despre activitățile Biro­ului Chancen Nutzen. La început, a fost ideea de a sprijini persoanele marginalizate, de a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la piața forței de muncă. Sindicaliștii mergeau la întreprinderi și încercau să-i convingă pe patroni să ia la lucru persoane cu dizabilități. Apoi și-au diversificat activitățile. Inițiativa parteneriatului social constă în acorda­rea sprijinului companiilor în promovarea sănătății în cadrul întreprinderilor, in­tegrarea vârstnicilor și a persoanelor cu dizabilități, cu maladii cronice sau psihice. Experta a vorbit îndeosebi despre stresul la locul de muncă și consecințele acestuia, o situație comună pentru mulți salariați din Austria care muncesc pe rupte, neglijându-și sănătatea, renunțând la timpul pentru fami­lie, de frică să nu fie concediați.

Și aici rolul Biroului Chancen Nutzen este foarte important. Ei se implică, prin diferite proiecte, pentru a diminua fenomenul îm­bolnăvirilor în masă, organizând seminare, oferind consiliere de grup sau individuală în cadrul întreprinderilor etc.

Oleg Budza, președintele CNSM, a vorbit, la rândul său, despre bolile profesionale în R. Moldova, pentru recunoașterea și înregistra­rea cărora sindicatele luptă de mai mulți ani. Președintele a dat asigurări că vor susține implementarea ideilor propuse de partenerii din Austria, fiind sigur că prin acțiuni con­crete se va micșora numărul îmbolnăvirilor din cauza condițiilor de muncă dificile sau a stresului la locul de lucru. „Există probleme în societate pe care nimeni nu vrea să și le asume. Sindicatele sunt gata să se ocupe de aceste tematici și să ofere și soluții”, a con­chis liderul CNSM.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand