Personalul din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică va beneficia de un spor lunar în valoare fixă de 1300 de lei, începând cu luna ianuarie curent. O decizie în acest sens a fost aprobată, pe 11 ianuarie, de Guvern.
Proiectul prevede, de asemenea, creșterea salariului minim al angajaților din aceste instituții de la 3500 de lei până la 4000 de lei.
Executivul a aprobat, de asemenea, normativele pentru remunerarea membrilor echipelor care participă la proiecte din domeniile cercetării și inovării finanțate din surse externe. Scopul majorărilor este de a valorifica oportunitățile oferite de statutul de țară asociată la Programul Uniunii Europene pentru Cercetare Inovare „Orizont Europa”.
Aceste modificări vor permite instituțiilor din domeniile cercetării și inovării care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică să acceseze fonduri europene în condiții egale cu organizații similare din statele membre ale UE.
De aceste modificări legislative ar urma să beneficieze, la nivel național, un număr considerabil de cadre didactice și persoane angajate în sistemul de învățământ și de cercetare.
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării și are scopul de a asigura aceleași condiții de salarizare a cadrelor didactice și de cercetare din instituțiile care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică și în cele din sectorul bugetar, de a opri exodul de specialiști calificați și de a contribui la dezvoltarea profesională și evoluția în carieră a acestora, precum și de a implica mai intens comunitatea științifică din Republica Moldova în elaborarea propunerilor de proiecte de cercetare anunțate de Comisia Europeană.
De menționat că, recent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a intervenit cu solicitarea de acordare a unor explicații în legătură cu aprobarea Hotărârii Guvernului nr. 874 din 14 decembrie 2022 cu privire la modificarea unor hotărâri de Guvern (salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară), prin care au fost modificate mai multe prevederi legale, unele nefiind prezentate spre avizare CNSM. Despre aceasta se arată într-o scrisoare expediată de CNSM, pe 29 decembrie, Ministerului Muncii și Protecției Sociale.