Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Atestarea locurilor de muncă, efectuată de o comisie de specialişti
Care este modalitatea de evaluare a condițiilor de muncă și ce documente reglementează acest proces?
Petru Vartic, Chișinău |
Guvernul Republicii Moldova, prin Hotărârea nr. 1335 din 10.10.2002, a aprobat Regulamentul cu privire la evaluarea condițiilor de muncă la locurile de muncă și modul de aplicare a listelor pe ramuri de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 146-148 din 31.10.2002).
Potrivit acestui regulament, starea reală a condiţiilor de lucru este evaluată nemijlocit la locurile de muncă la care sunt îndeplinite lucrări prevăzute în listele pe ramuri de lucrări cu condiţii grele şi nocive, precum şi deosebit de grele şi deosebit de nocive, pentru care stabilesc sporuri de compensare.
Evaluarea stării reale a condiţiilor de muncă este efectuată în baza datelor atestării locurilor de muncă sau a măsurărilor instrumentale speciale ale nivelurilor factorilor mediului de producţie, care se reflectă în fişa condiţiilor de lucru la locul de muncă.
Atestarea locurilor de muncă este făcută de o comisie numită de angajator, constituită din cel puţin trei persoane, care reprezintă angajatorul şi salariaţii şi care au pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Regulamentul nominalizat se aplică la stabilirea cuantumului sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile de către toate întreprinderile, organizațiile, instituțiile din sectorul real și sectorul bugetar, indiferent de tipul de proprietate și forma lor organizațional–juridică.
Cazuri în care femeile cu copii pot fi concediate
Este adevărat că femeile care au copii în vârstă de până la şase ani nu pot fi concediate?
Viorica Bazgă, Chișinău |
Este adevărat, dar cu excepția cazurilor prevăzute în art. 86, alin. (1), lit. b), g) – k), și anume, în cazul lichidării unităţii sau încetarea activităţii angajatorului persoană fizică (lit. b)), încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior au fost aplicate sancţiuni disciplinare (lit. g)), absenţa fără motive întemeiate de la lucru mai mult de patru ore consecutiv în timpul zilei de muncă (lit. h)), prezentarea la lucru în stare de ebrietate alcoolică, narcotică sau toxică, stabilită în modul prevăzut la art.76 lit. k) (lit. i)), săvârşirea la locul de muncă a unei sustrageri (inclusiv în proporţii mici) din patrimoniul unităţii, stabilite prin hotărârea instanţei de judecată sau a organului de competenţa căruia ţine aplicarea sancţiunilor administrative (lit. j)), comiterea de către salariatul care mânuieşte nemijlocit valori băneşti sau materiale a unor acţiuni culpabile dacă aceste acţiuni pot servi drept temei pentru pierderea încrederii angajatorului faţă de salariatul respectiv (lit. k)).